Kanapki

Piętrowa kanapka warzywna (z hummusem i ajvarem)

Przyjęło się, że składane kanapki przygotowuje się z dwóch kromek chleba. Postanowiłam odbiec od tej reguły i tym razem przygotować ją z trzech, przekładając ją samymi smakołykami 🙂

Składniki
3 kromki chleba
kawałek mniejszej marchewki
3-4 duże suszone pomidory
1-1,5 łyżki ajvaru
*1 porządna łyżka hummusu (Primavika)
prażone ziarna

ew. sól, pieprz

*hummusu musi być tyle by wystarczyło na dwie kromki chleba

Marchew myjemy, obieramy i kroimy na cienkie plasterki (ja użyłam obieraczki do ziemniaków, ale też można zetrzeć na tarce z ostrzem jak do szatkownicy) i ew. doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku (ja pominęłam, ponieważ ajvar był wystarczająco doprawiony i lubię naturalny smak marchwi).
Pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paski.
Pierwszą kromkę chleba układamy na desce do krojenia lub talerzyku, smarujemy ajvarem, posypujemy ziarnami i wykładamy plasterki marchewki (polecam dodać jeszcze plasterki rzodkiewki – ja niestety jej nie miałam).
Drugą kromkę chleba również smarujemy ajvarem, lecz tym razem nieco mniejszą ilością (ok. 1/2 łyżki) po czym układamy ją na warzywach posmarowaną stroną do dołu.
Następnie tą samą kromkę z wierzchu smarujemy hummusem na który wykładamy kawałki suszonych pomidorów. Na ostatniej kromce chleba rozprowadzamy resztę hummusu i przykrywamy nią pomidory.
Na końcu bardzo delikatnie naciskamy kanapkę aby składniki „skleiły się” ze sobą. Przecinamy pod skosem na pół i podajemy.
http://ekcal.com/embed/NEJBMTE5MTVCMjc2NzcyRkI2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s