Pieczywo

Chleb ziołowy z ziarnami

Wspaniały aromat prażonych ziaren z ziołami od Ziarenkowo przywołał mi na myśl paluchy ziołowe dostępne w jednej z lokalnych piekarni. Niestety owe bułki w swoim składzie oprócz podstawowych składników (mąki, wody, drożdży oraz soli) posiadają również polepszacz do przetwarzania mąki (dzięki niemu są puszyste), cukier oraz tłuszcze, co według mnie jest nie tylko zbędne ale i niezdrowe.
Mając ochotę na takie ziołowe pieczywo, lecz nie chcąc jeść tego nafaszerowanego chemią, postanowiłam sama je upiec. Wprawdzie nie są to bułeczki a chleb, lecz i na bułki przyjdzie pora 🙂

Składniki
250g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
200g mąki żytniej typ 720
15g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka soli
 ok. 300-330 ml wody
* 50g prażonych ziaren Ziołowo Mi (dałabym więcej ale nie miałam)

* można zastąpić mieszanką słonecznika, ziaren sezamu i siemienia lnianego + ok łyżką ziół prowansalskich

Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, dodajemy tyle mąki by uzyskać konsystencję gęstej śmietany, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do spienienia.
Mąki przesiewamy do miski, wyrośnięty zaczyn, sól oraz prażone ziarna. Stopniowo wlewając wodę zaczynamy wyrabiać gładkie, elastyczne i odrobinę lepkie ciasto. Gdyby była taka potrzeba ciasto można minimalnie podsypać mąką, ale nie za dużo – ciasto powinno zostać  delikatnie lepkie. 

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podwojenia swojej objętości.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki keksowej, wierzch zwilżamy wodą i ew. posypujemy ziarenkami, przy pomocy łyżki wklepując je w ciasto. Keksówkę wstawiamy zimnego do piekarnika nastawionego na 180°C (bez termoobiegu).
Pieczemy ok. 40-50 minut do uzyskania brązowej, chrupiącej skórki, jednak trzeba to sprawdzać bo każdy piekarnik jest inny. Studzimy na kratce. Upieczony chleb będzie wydawał głuchy dźwięk po postukaniu spodu. W razie potrzeby dopiekamy chleb bez foremki.
http://ekcal.com/embed/NzNCMDExOTFBNDI3NjkwNTFDNg

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s