Do chleba

„Tatar” z suszonych pomidorów

Befsztyk tatarski lub tatar to przystawka przygotowana ze skrobanego lub drobno siekanego mięsa wołowego, żółtek jaj, cebuli, oleju i przypraw (soli, pieprzu oraz opcjonalnie Maggi). Kiedy usłyszałam o niej w wersji wegetariańskiej byłam bardzo ciekawa czym zostało zastąpione mięso – okazało się, że są to suszone pomidory, więc już zostałam „zostałam kupiona”.
Przystawka mimo iż swoim wyglądem i na pewno smakiem (tego na 100% nie wiem) nie przypomina tradycyjnego tatara jest na prawdę pyszna. Sprawdzi się idealnie zarówno na śniadanie, kolację jak i imprezę. Jeśli tak jak ja jesteście fanami suszonych pomidorów powinniście polubić ten smak.

Inspiracja
Składniki (ok. 4 sztuki)
słoik suszonych pomidorów w zalewie
3 średniej wielkości ogórki konserwowe
świeżo mielony pieprz do smaku
ew. mała, drobno posiekana czerwona cebulka, odrobina soku z cytryny (ja nie dałam)

Odsączone z oleju suszone pomidory i ogórki kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Przyprawiamy pieprzem, ew. dodajemy drobno posiekaną cebulkę oraz odrobinę soku z cytryny i mieszamy. Przygotowaną mieszankę upychamy np. w foremkach na muffiny. Chłodzimy w lodówce przez przez kilka godzin, a następnie wykładamy na talerzyki.
http://ekcal.com/embed/NzNCMDExOTFBNDI3NjMwNTFDNg

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s