Miseczka zdrowia

Chili sin carne

Od kiedy po raz pierwszy spróbowałam wegetariańskiego burrito bardzo polubiłam kuchnię meksykańską. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam moje ulubione danie – chilli sin carne, ale w nieco innej wersji. Tradycyjnie przygotowuje je bez dodatku tofu bądź kotletów sojowych i podaje je zawinięte w tortilli w formie burrito. Tym razem danie postanowiłam nieco urozmaicić i dorzuciłam do niego bitki sojowe a całość podałam z ulubioną kasza jaglaną

Składniki (2 porcje)
puszka pomidorów krojonych
1 mała cebula
ew. 1-2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
puszka fasolki czerwonej
1 średnia czerwona papryka
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
sól
pieprz czarny i ziołowy (ziołowy nie koniecznie ale ja bardzo lubię)
chili
*słoiczek bitek wegetariańskich (Primavika)

*bitki sojowe możecie zastąpić namoczonymi kotletami sojowymi

Kukurydzę i fasolkę odsączamy na sitku. Fasolkę dodatkowo dokładnie przepłukujemy wodą.
Paprykę myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Bitki wyjmujemy z zalewy i kroimy w większa kostkę.
Cebulę obieramy, drobno siekamy i razem z bitkami oraz ew. czosnkiem przesmażamy na złoty kolor.
Kiedy bitki będą rumiane dodajemy pomidory z puszki wraz z sokiem oraz paprykę i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut do czasu aż woda nieco odparuje. Następnie dodajemy odsączoną kukurydzę oraz fasolkę, doprawiamy do smaku (danie powinno być ostre) i dokładnie mieszamy. Całość dusimy jeszcze przez ok. 5 minut, aby danie przeszło aromatem przypraw.
http://ekcal.com/embed/NzNCMDExOTFBNDI3MzMwNTFDNg

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s