Do chleba

Masło orzechowe z nerkowców

Każdy zna masło orzechowe z fistaszków – jedni są jego wielbicielami a inni wręcz przeciwnie. Pewnie zdążyliście się już przekonać, że ja należę do tej pierwszej grupy, jednak zawsze chciałam spróbować masła z innych orzechów. Niestety nie miałam możliwości spróbować masła z nerkowców firmy Primavika, dlatego postanowiłam zrobić je sama, tym bardziej, że jest to prostsze niż się Wam może wydawać 🙂

Składniki
250g orzechów nerkowca (wcześniej można je lekko podprażyć na suchej patelni)
sól do smaku
ew. łyżka oleju rzepakowego lub oliwy, miód

Odkładamy garść orzechów i siekamy na grube kawałki.
 Resztę siekamy nożem lub przepuszczamy przez maszynkę do orzechów (zabieg ten trochę odciąży nam blender) a następnie partiami przekładamy do blendera i miksujemy na najwyższych obrotach przez kilka minut ew. dolewają odrobinę oleju aż masło uzyska gładką i kremową konsystencję (co jakiś czas należy robić przerwy, żeby blender się nie przegrzał). Na końcu dodajemy posiekane orzechy i mieszamy.
Gotowe masło przekładamy do do czystego słoiczka.
http://ekcal.com/embed/NTJCQzYxOTE2MUQyNjc3ODdENg

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s