Ciasta i Wypieki

Delicja makowo-serowo-jabłkowa

Już dawno miałam ochotę na te ciasto ale zawsze coś lub ktoś stawało mi na drodze. A to siostra, która nie lubi połączenia sera i jabłek (trzy razy kręciła nosem jak planowałam upiec to ciasto i w końcu piekłam zwykły sernik), tato który miał zły dzień i nie pozwalał nic piec, raz w sklepie nie było twarogu (na sernik kupuję tylko jeden sprawdzony, prawdziwy twaróg) albo mi nie chciało się piec. No ale w końcu udało się i oto jest… pyszne ciasto makowo-serowo-jabłkowe. Piekąc je korzystałam z kilku przepisów, więc nie podam dokładnego źródła. Muszę jednak Was uprzedzić, że nie jest ono mocno słodkie (w domu nie lubimy takich wypieków), dlatego przed wylaniem masy najpierw jej spróbujcie a potem ew. dosłodźcie.
Jakby nie było ciasto nie tylko prezentuje się ale i smakuje wspaniale. Połączenie maku, sera i jabłek – idealne. Polecam nie tylko na Święta 🙂

Ciasto kruche (blaszka 26x36cm)
400g mąki pszennej
150-200g margaryny lub masła
3 kopiaste łyżki cukru pudru
3 żółtka z dużych jaj (lub 4 mniejsze)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą na ciasto i dzielimy na 2 części. Jedną pozostawiamy a drugą wykładamy na natłuszczoną i wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia o wym. 26cmx36cm. Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 20-25 minut na złoty kolor. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Drugą część ciasta wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i odstawiamy na bok. (Jeszcze nie pieczemy!)
http://ekcal.com/embed/NTJCQzYxOTE2MUQyNjE5ODdENg
Warstwa Makowa:
250g maku (Piątnica)
130g cukru pudru
3 białka z dużych jaj
ew. bakalie (ja dodałam prażone ziarna Cynamonowy Raj)

Mak wsypujemy do garnka, zalewamy wodą ponad jego powierzchnię i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia na kilka godzin lub na całą noc (jeśli mak nie wchłonie wody, przekładamy go na sito i odcedzamy).
Mak mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa po czym dodajemy cukier do smaku i mieszamy. Na końcu ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy ją z makiem (robimy to tuż przed wyłożeniem masy makowej na ciasto).
http://ekcal.com/embed/NzNCMDExOTFBNDI2MjAwNTFDNg
Warstwa serowa
80dag twarogu półtustego (zmielić 3 razy)
80-100g cukru pudru (lub więcej jeśli lubicie słodsze wypieki)
3 duże jajka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Twaróg przekładamy do misy miksera i krótko miksujemy razem z cukrem stopniowo dodając po jednym jaju do połączenia się składników (nie ubijamy). Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.

Na wyłożone w formie ciasto wykładamy najpierw masę makową a następnie ser. Całość pieczemy w temp. 170°C przez około 40-50 minut po czym pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
http://ekcal.com/embed/ODRCODJGMTkxMUQzMjYyMDE2RjY
Warstwa jabłkowa:
1,200kg winnych jabłek
1 żółta galaretka

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do rondelka i często mieszając dusimy do czasu aż „puszczą” sok (czasami trzeba podlać odrobiną wody). Następnie dodajemy galaretki, dokładnie mieszamy. Przestudzoną masę wykładamy na upieczone ciasto makowo – serowe i przykrywamy blatem ciasta upieczonym na samym początku. Ciasto dekorujemy polewą i chłodzimy.
http://ekcal.com/embed/MDNBNTE5MThCMjYyMDMxQUI2
Polewa:
*tabliczka czekolady deserowej (60% kakao)
tabliczka czekolady gorzkiej (70% kakao)
**mleko dla odpowiedniej konsystencji (ok. 1/2 szklanki)

* jeśli wolicie słodsze polewy czekoladę deserową zamieńcie na mleczną
** mleko należy wlewać stopniowo – polewa nie może być zbyt wodnista

Czekolady łamiemy na kawałki, umieszczamy w rondelku i podlewamy odrobiną mleka. Podgrzewamy na najmniejszym ogniu cały czas mieszając, w trakcie dolewając mleka (aby całość nieco rozrzedzić) do uzyskania gładkiej i aksamitnej konsystencji. Polewę studzimy.
http://ekcal.com/embed/OUM0RTAxOTEwRDkyNjIwMjFBQjY
Wartość energetyczna ciasta
http://ekcal.com/embed/NjFBMzE5MTFDNDI2MTk5N0E2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s