Pieczywo

Chleb pełnoziarnisty z twarożkiem wiejskim

Tak na prawdę to planowałam piec bułeczki, jednak w ostatniej chwili zmieniłam zdanie i wyrośnięte ciasto przełożyłam do foremki keksowej. Chleb wyszedł niezwykły – aromatyczny, mocno wyrośnięty z chrupiącą skórką oraz miękkim, puszystym i delikatnym wnętrzem. Według mnie trochę przypomina chleb tostowy z tą różnicą, że ten jest nie tylko zdrowszy, ale i nie ma posmaku octu, które wyraźnie czuć w chlebach ze sklepu.
To chleb idealny zarówno na tosty jak i kanapki – te na słodko i wytrawnie. Gorąco zachęcam Was do jego wypieku.

Inspiracja
Składniki
2 szklanki mąki pszennej razowej (u mnie typ 1850)
2 szklanki mąki pszennej zwykłej (u mnie typ 650)
300g serka wiejskiego w temp. pokojowej
1/2-2/3 szklanki ciepłej lecz nie gorącej wody
10-15g świeżych drożdży
łyżeczka soli (u mnie morska Piątnica)
spora garść prażonych ziaren Słoneczne Pola

Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, dodajemy mąkę do uzyskania konsystencji gęstej śmietany i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Serek rozcieramy widelcem lub blendujemy razem ze śmietanką (nie jest to konieczne ale mój twarożek miał duże kawałki a ja nie chciałam w cieście kuleczek twarogu).
Kiedy drożdże ruszą łączymy je z pozostałą mąką, solą, serkiem wiejskim, prażonymi ziarnami oraz wodą. Mieszamy i wyrabiamy gładkie, elastyczne, nieco luźne ciasto do czasu aż przestanie kleić się do rąk i miski (w razie potrzeby można podsypać mąką). Wyrabiamy przez ok. 8 minut po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40-60 minut.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do natłuszczonej foremki keksowej, wierzch zwilżamy wodą i posypujemy ziarenkami delikatnie wklepując je w ciasto.
Keksówkę wstawiamy do zimnego piekarnika nastawionego na 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu na 30-40 minut. Pieczemy do zrumienienia skórki.
http://ekcal.com/embed/MDNBNTE5MThCMjU4NTMxQUI2

Pamiętacie konkurs z Primaviką w którym byłam laureatką? Udało mi się go wygrać a wczoraj otrzymałam nagrodę 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s