Do chleba

Pasta z serka, fety i suszonych pomidorów

Przyznam szczerze, że nigdy nie przygotowywałam past na kanapki. Jadłam raz czy dwa te sklepowe, jednak ani trochę mi one nie smakowały, gdyż były za tłuste i przesolone. Potem w szpitalu „raczyłam” się pastami jajecznymi lub rybnymi i pomimo iż ta pierwsza zdobyła moje uznanie jakoś nie zachęciła mnie do przygotowywania takich w domu. W skrócie mówiąc – nie przepadałam za pastami i z pieczywem wolałam zjeść coś treściwszego np. sałatkę jarzynową, jajko czy twarożek… Wszystko zmieniło się kiedy po raz pierwszy spróbowałam suszonych pomidorów. Posmakowały mi do tego stopnia, że postanowiłam eksperymentować w kuchni i wykorzystywać je przygotowując różne potrawy. Tak też zrodził się pomysł na tę pastę – zaninspirowana kilkoma przepisami w internecie stworzyłam coś swojego (chociaż przypuszczam, że nie jestem pierwsza i i taki przepis znajduje sie w sieci). Pasta okazała się na prawdę bardzo smaczna – o wiele lepsza od tych sklepowych 🙂 Na pewno jeszcze nie raz zagości u mnie na stole 🙂

Składniki:
130g sera typu feta
130g kremowego serka typu Bieluch
*60g suszonych pomidorów z zalewy
pieprz

Ser feta kruszymy a pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wszystkie składniki miksujemy na gładką masę (tak by gdzieniegdzie zostały kawałki pomidorów) i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut by się schłodziła a smaki przegryzły.

*pomimo iż lubię przeciery pomidorowe itp. nie przepadam za zbyt kwaśnymi smarowidłami, gdyż zaczyna mnie potem mdlić. Dlatego jeśli lubicie bardziej wyraziste smaki proponuje dodać więcej pomidorów
http://ekcal.com/embed/MzRFRjIxOTE3QTQyNTgwNjlCNg

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s