Pieczywo

Pełnoziarniste bułki paluchy z ziarnami

Ostatnio miałam ochotę na domowego vege hot-doga, ale nie uśmiechało mi się przygotowywać go ze sklepowych napakowanych chemią bułek. W mojej piekarni nawet za „chińskiego boga” takich „zdrowych” nie dostanę… mało tego w ich ofercie nie ma żadnej podłużnej bułki (no z wyjątkiem bułki mama mia, ale ona jest z gotowej mieszanki i jej skład ciągnie się jak tablica Mendelejewa). No a te dostępne w marketach jak zapewne wszystkim wiadomo są z ciasta mrożonego i nie powinno się jeść ich za często. Dlatego też postanowiłam poeksperymentować z pieczywem i sama upiec takie bułki. Może to nie są typowe bułki do hot-dogów (takie chyba przygotowuje się z dodatkiem mleka), ale sprawdziły się do nich rewelacyjnie 🙂

Składniki (7 większych bułek)
Zaczyn
5g świeżych drożdży
150g mąki pszennej bułkowej typ 650
150ml ciepłej wody

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc.

Ciasto:
300g mąki pszennej typ 650
200g mąki pszennej pełnoziarnistej
10g świeżych drożdży
1-1,5 łyżeczki soli
ok. 350 ml ciepłej wody
1 łyżka oleju lub masła
3 pełne garści (ok.60g) prażonych ziaren Euforia

W misce umieszczamy obie mąki, cały zaczyn, ziarna, pokruszone drożdże oraz wodę i zagniatamy jednolite ciasto. Następnie dodajemy sól i wyrabiamy do czasu aż ciasto będzie gładkie, nieco luźne i elastyczne. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem na 2 godziny (po godzinie składamy tak jak składa się list służbowy).

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7 równych części, które odstawiamy na ok. 5 minut by ciasto odpoczęło. Dopiero po tym czasie formujemy podłużne bułeczki, które układamy w ostępach na natłuszczonej blaszce do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15-20 minut do napuszenia.
W tym samym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na dno piekarnika wstawiamy keksówkę z wodą, wkładamy blaszkę z podrośniętymi bułeczkami i pieczemy ok. 20-25 minut na złoty kolor. Studzimy na blaszce.
http://ekcal.com/embed/MTJGNTMxOTE0QTEyNTczNEMzNg

Kochani!
Mam do Was ogromną prośbę. Mój przepis bierze udział w konkursie i prosiłabym Was o pomoc. Nie zajmie Wam to dużo czasu – wystarczy tylko wejsć tutaj
http://konkurs.primavika.pl/sezamowe-simit/
i kliknąć „lubię to”. To na prawde nie wiele a mi sprawicie ogromną przyjemność i zwiększycie moje szanse w konkursie. Będę Wam bardzo wdzięczna i z góry wszystkim dziękuję
Trzymajcie się ciepło 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s