Wszystko

Bułeczki (simit) z fetą i pomidorami

Bardzo lubię domowe pieczywo i to nie tylko w tej tradycyjnej wersji ale i te nadziewane. Stąd też pomysł na te bułeczki. Delikatne, aromatyczne i na prawdę bardzo smaczne. O wiele lepsze od sklepowych pizzerinek czy innych bułek z farszem. Nie tylko pachną i wyglądają jak pizza ale nawet tak smakują (przynajmniej dla mnie i mojej mamy). Wyborne nie tylko na ciepło ale i na zimno – idealna propozycja na drugie śniadanie lub lunch do szkoły czy też pracy. A jeśli nie chciałoby się Wam bawić z bułeczkami zawsze możecie upiec je w formie jednej – większej pizzy. Gorąco polecam 🙂

Składniki (3 sztuki)
250g mąki pszennej
155-160 ml ciepłej lecz nie gorącej wody (można również dodać 100ml wody oraz 55-60ml mleka lub pół na pół mleka i wody – wówczas ciasto będzie delikatniejsze)
5g świeżych drożdży
szczypta soli
szczypta cukru
1-2 czubate łyżeczki ziół prowansalskich
ew. łyżka oliwy lub oleju rzepakowego

dodatkowo:
6-9 pomidorków koktajlowych
60-80g sera typu feta
prażone ziarna piekło-niebo lub euforia (jeśli nie lubicie pikantnych smaków)

Drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach wody z odrobiną mąki i szczyptą cukru (zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie łączymy go z pozostałą mąką, solą oraz ziołami prowansalskimi. Stopniowo wlewając wodę zaczynamy wyrabiać gładkie, elastyczne, delikatnie lepiące ciasto pod koniec dodając olej lub oliwę. Wyrabiamy przez ok. 10 minut (powinno jedynie delikatnie lepić się do dłoni), przekładamy do naoliwionej lub obsypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości (1-1,5 godziny).

Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy równe części. Pierwszą z nich rozwałkowujemy na kształt grubszego prostokąta i dzielimy na 6 równych trójkątów.

Trójkąty układamy obok siebie (wierzchołkiem do góry) tworząc okrąg, ale tak by boki przy podstawie lekko nachodziły na siebie.

Na powstałym okręgu układamy pokrojoną w kostkę fetę i pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe (tylko 1/3 farszu). Następnie farsz owijamy wierzchołkiem trójkątów.
Czynność tą powtarzamy z pozostałymi kawałkami ciasta.

Bułeczki układamy na natłuszczonej blaszce do pieczenia. Każdą smarujemy wodą, posypujemy ziarenkami delikatnie wklepując je w ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia na ok. 15 minut.
W między czasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Wstawiamy blachę z bułeczkami jednocześnie spryskując wnętrze piekarnika wodą (nie spryskujemy grzałki i żarówki) lub wstawiamy na dno żaroodporne naczynie z wodą. Pieczemy ok. 20 minut do zrumienienia.

UWAGI !
1. Radzę bułeczki „nadziewać” i formować na blaszce do pieczenia, ponieważ potem można mieć trudności z przeniesieniem ich na blachę (blachę do pieczenia obsypujemy mąką, następnie przekładamy na nią ciasto, wałkujemy i postępujemy dalej wg. przepisu)
2. Dodatek mleka do ciasta sprawia, że ciasto jest bardziej delikatne, natomiast oliwa przedłuża jego świeżość
http://ekcal.com/embed/MDNBNTE5MThCMjU2MzMxQUI2

‚

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s