Pieczywo

Simit, czyli tureckie bajgle ale po mojemu

Dokładnie pamiętam jak jakiś rok może dwa lata temu upiekłam swoje pierwsze pełnoziariste bajgle. Bardzo dobrze pamiętam i to że w przeciwieństwie do mojej mamy nie przypadły mi do smaku przez co zniechęciłam się do tego wypieku. Za jakiś czas na blogu Moje Wypieki natknęłam się na Simit, czyli tureckie bajgle. Zachęcona pozytywnymi komentarzami postanowiłam zapomnieć o moim przykrym „spotkaniu” z tymi bułeczkami i zabrać się za ich pieczenie. Nie byłabym jednak sobą gdybym nie zagłębiła się w temacie i nie poszperała trochę w internecie. I wiecie co? Było warto bo dowiedziałam się kilku interesujących faktów jeśli chodzi o przygotowanie tych bajgli.
Ale po kolei. Źródła archiwalne mówią, że simity są pieczone w Stambule od 1525r. W przeciwieństwie do bajgli nie gotujemy ich, tylko zanurzamy w roztworze pekmezu (winogronowej melasy) a następnie obtaczamy w ziarnach sezamu rzadziej maku. Dzięki temu zabiegowi ich skórka w trakcie pieczenia staje się twarda i chrupiąca.
To nie wszystko – istnieje również grecka „wersja” Simitów – Politiko Simiti inaczej Koulouri. Dokładnie studiując przepisy z greckich oraz tureckich blogów kulinarnych zauważyłam, że o ile te pierwsze (Simity) przygotowuje się w zupełności na wodzie, to Koulouri zawierają w sobie dodatek mleka. Ale to nie wszystkie różnice, ponieważ Simity są też węższe od Koulouri (przypominają nasze obwarzanki a Koulouri bardziej bajgle).
A żeby było jeszcze zabawniej to dowiedziałam się, że istnieje rosyjski/ukraiński odpowiednik naszych obwarzanków, żydowskich bajgli, tureckich simitów i greckich Koulouri a mianowicie Bublik, ale o nich kiedy indziej 🙂
Na pierwszy rzut oka te wszystkie wypieki wydają się niemal identyczne a tak na prawdę są inne. Dzisiaj zapraszam Was na moją wersję tureckich Simit.

Korzystałam z różnych przepisów
Składniki (4 duże sztuki)
250g mąki pszennej chlebowej (750) lub bułkowej (typ 650)
8g świeżych drożdży
155-160 ml ciepłej wody
szczypta soli
ew. niepełna łyżka oleju rzepakowego lub oliwy (nieco przedłuży to świeżość)

dodatkowo:
1/4 szklanki wody
1 płaska łyżeczka melasy lub miodu
prażone ziarna Słoneczne Pola (w oryginalne prażone ziarna sezamu)

Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody z mąką (masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany) i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę mąki oraz sól. Stopniowo wlewając wodę zaczynamy wyrabiać gładkie, miękkie i elastyczne ciasto przez co najmniej 15 minut pod koniec ew. dodając olej lub oliwę (ciasto nie może być twarde – powinno jedynie delikatnie lepić się do dłoni/przy pomocy miksera z hakiem wyrabiamy 10 minut).
Ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywany ściereczką i zostawiamy na 1,5-2 godziny aż podwoi swoją objętość.

Po tym czasie wykładamy je na lekko oprószoną mąką stolnicę i dzielimy na 4 równe części. Z każdej formujemy kule, przykrywamy a następnie pozostawiamy na 15-30 minut by ciasto odpoczęło. Wówczas z każdej części formujemy wałek o długości ok. 35 cm, składamy go na pół a wałeczki zawijamy na przemiennie (KLIK) i sklejamy na końcach formując okrąg. Następnie każdy zanurzamy w mieszance wody z melasą/cukrem, lekko odsączamy nad misą, obtaczamy w ziarenkach i układamy na natłuszczonej blaszce do pieczenia. Tak przygotowane bajgle zostawiamy pod przykryciem do podrośnięcia na ok. 30 minut.

W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180-190 stopni (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Wstawiamy blachę jednocześnie spryskując wnętrze piekarnika wodą (nie spryskujemy grzałki i żarówki) lub wstawiamy na dno żaroodporne naczynie z wodą. Pieczemy 25-30 minut do zrumienienia.
Bajgle najlepiej smakują w dniu wypieku, ale z powodzeniem mmożna zjeść je i następnego dnia.
Smacznego!
http://ekcal.com/embed/NTJCQzYxOTE2MUQyNTU5ODdENg

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s