Pieczywo

Nocny chleb razowy z ziarnami

Jeśli czasami macie ogromnego lenia….
Jeśli o poranku marzy się Wam chrupiące pieczywo …
Jeśli niedługo po wstaniu z łóżka chcielibyście poczuć zapach świeżo upieczonego chleba a tym samym sprawić swoim bliskim radość to ten przepis jest stworzony dla Was.
Ciasto na chlebek przygotowujemy wieczorem (jakieś 10 minut przed snem), przekładamy do keksówki, przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki. W czasie kiedy my smacznie sobie śpimy śniąc o księciu z bajki, słodkościach czy też marzeniach, ciasto w spokoju i powolutku  sobie rośnie.
Rano wyciągamy je i zostawiamy w ciepłym miejscu na minimum 30 minut. Następnie pieczemy i poranny wypiek jest już gotowy 🙂 Prawda, że proste? Zdradzę Wam, że jest to bardzo smaczny i fajny pomysł by obudzić domowników kusząc ich zapachem upieczonego chleba.

Składniki
300g mąki pszennej typ 650
200g mąki żytniej razowej
*10-15g świeżych drożdży
250-300 ml letniej wody
1-1,5 łyżeczki soli
60g prażonych ziaren (u mnie mieszanka Euforia i Słoneczne Pola)

*dla pewności możecie zrobić rozczyn – wystarczy drożdże rozpuścić w odrobinie wody z mąką i ostawić do wyrośnięcia
 
Mąki łączymy ze sobą w misce razem z solą, pokruszonymi drożdżami oraz ziarnami. Powoli wlewamy ciepłą, lecz nie gorącą wodę i zaczynamy wyrabiać gładkie, elastyczne, lekko lepiące ciasto. Następnie przekładamy je do wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami keksówki. Mokrą ręką wyrównujemy wierzch ciasta i posypujemy ziarenkami lekko wklepując je w ciasto. Całość przykrywamy folią spożywczą lub owijamy czystą ściereczką i wkładamy do lodówki na całą noc (ok. 12 godzin).
Następnego dnia, rano, wyciągamy formę z wyrośniętym ciastem i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 20-30 minut. Chleb pieczemy w 180 stopniach przez ok. 50 minut aż jego wierzch ładnie się zrumieni. Pamiętajcie jednak, że należy to sprawdzać bo każdy piekarnik jest inny.
http://ekcal.com/embed/OUM0RTAxOTEwRDkyNTU3MjFBQjY


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s