Pieczywo

Pełnoziarnisty chleb jogurtowy

Jogurt można znaleźć u mnie w lodówce zawsze. Jest nieodłącznym składnikiem moich śniadań, deserów, sosów czy wypieków. Pomysłów na jego wykorzystanie jest na prawdę wiele a ostatnio znalazł u mnie zastosowanie najpierw przy wypieku pełnoziarnistych bułek a następnie chleba.
Chleb pomimo dużej ilości mąki pełnoziarnistej jest miękki i posiada delikatny smak. Miąższ ma zwarty, delikatnie wilgotny i nie kruszy się podczas krojenia (tak bardzo) jak typowe razowce. Jego skórka jest jest do tego stopnia chrupiąca, że słychać jak trzaska pod zębami podczas jedzenia 🙂
Komponuje się wspaniale nie tylko na słodko np. z twarożkiem czy dżemem, ale i wytrawnie (serami, pastami kanapkowymi). Dodatek ziarenek wzbogaca go w wiele witamin a jogurt sprawia, że dłużej zachowuje swoją świeżość.

Składniki:
250g mąki pszennej (użyłam typ 650)
250g mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam typ 1850 „Basia”)
10-15g świeżych drożdży
1-1,5 łyżeczki soli
150 ml jogurtu naturalnego w temp. pokojowej
*ok. 200 ml ciepłej wody
prażone ziarna Słoneczne Pola+do posypania (ja dodałam 100g ale można dać mniej, wówczas chleb będzie mniej wilgotny)

*w zależności od tego ile dodacie płynu chleb będzie bardziej lub mniej zbity. Ja dodałam ok. 200ml wody i ciasto po wyrobieniu było gładkie, nieco zbite ale nadal miękkie. Po wyrośnięciu nieco rzedło tak że wypełniło prawie całą foremkę. Chlebek w trakcie pieczenia bardzo ładnie wyrósł. 

Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody z odrobiną pszennej mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Kiedy drożdże ruszą łączymy je z pozostałą mąką, solą, jogurtem i ziarnami. Powoli wlewając wodę zaczynamy wyrabiać gładkie, nieco lepiące ciasto, które wyrabiamy przez chwilę. Następnie umieszczamy je w naoliwionej lub obsypanej mąką misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do natłuszczonej foremki keksowej (można też dodatkowo obsypać mąką lub otrębami) a wierzch zwilżamy wodą i obficie posypujemy ziarenkami delikatnie wklepując je w ciasto.
Foremkę wstawiamy do zimnego piekarnika nastawionego na 190 stopni (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Pieczemy ok. 30-40 minut do uzyskania rumianej, chrupiącej skórki (trzeba to sprawdzać bo każdy piekarnik jest inny). Studzimy na kratce.
http://ekcal.com/embed/ODRCODJGMTkxMUQzMjUyNzE2RjY

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s