Do chleba

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

 Polubiłam się z suszonymi pomidorami, ciecierzycą i kanapkowymi pastami, dlatego dzisiaj chciałabym zaproponować Wam kolejną odsłonę kanapkowego smarowidła. Pasta jest prosta w przygotowaniu a do tego i wyśmienita. Idealnie sprawdzi się nie tylko na kanapki ale i nadzienie do naleśników, tortilli, pity, czy nawet tarty. Gorąco zachęcam Was do jej przygotowania 🙂

Składniki:
265g ugotowanej ciecierzycylub 120-130g suchej
ok. 80-100g suszonych pomidorów (jeśli lubicie bardziej kwaskowate pasty dodajcie więcej)
1-2 łyżki oleju z pomidorów i odrobina wody
ew. sól, pieprz i ząbek czosnku (ja nie dałam ponieważ pomidory były odpowiednio doprawione)

 Ciecierzycę z puszki odsączamy zalewy i przepłukujemy zimną wodą (by pozbyć się soli). Suchą płuczemy, moczymy przez co najmniej 6 godzin a następnie gotujemy do miękkości w świeżej wodzie i studzimy.
 Pomidory kroimy w kostkę (nie odsączamy ich ręcznikiem papierowym) i razem z ciecierzycą, łyżką oleju z zalewy oraz ew. szczyptą pieprzu i czosnkiem blendrujemy na pastę, ew. dolewając odrobinę wody, gdyby pasta okazała się za sucha. Na końcu sprawdzamy smak i ew. dodajemy odrobinę soli.
 Pastę przechowujemy w lodówce do 3 dni.
http://ekcal.com/embed/MDNBNTE5MThCMjUxMTMxQUI2

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s