Pieczywo

Rogale (nie)zwyczajne

Zainspirowana przepisem Liski z Pracowni Wypieków, postanowiłam upiec własne rogale pszenno-żytnie. Szczerze przyznam, że nie przepadam za wytrawnym pszennym pieczywem (jedyne typowo pszenne wypieki drożdżowe to babki, drożdżówki czy chałki), nie mogę też go zbytnio jeść bo mam dolegliwości wątrobowe (dziwne prawda?). Poza tym zauważyłam, że drożdżowe wypieki (zarówno te wytrawne jak i słodkie) z dodatkiem mąki żytniej typ 720 są bardziej wilgotne i dłużej zachowują świeżość. No i otrzymałam kolejną paczuszkę od Ziarenkowa, więc „grzechem byłoby” nie wykorzystać ich do kolejnego wypieku 🙂
 Rogaliki z tego przepisu są puszyste, delikatne i na prawdę smaczne 🙂

Inspiracja
Składniki (6 rogali)
280g mąki pszennej (dałam typ 650)
120g mąki żytniej typ 720
2 garście (ok 50g) ziaren Słoneczne Pole
15g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka świeżych
2 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżeczka soli
1-1 i 1/3 szklanki wody

Mąki przesiewamy do miski, dodajemy pokruszone świeże drożdże, nasionka oraz sól. Mieszając powoli wlewamy wodę z oliwą a następnie zagniatamy gładkie, dość luźne i lekko lepiące ciasto (ciasto będzie się lekko lepić przez dodatek mąki żytniej). Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie wykładamy je na oprószonym mąką blacie i dłońmi lub wałkiem rozpłaszczamy na okrąg o grubości 1-2 cm. Ostrym nożem dzielimy je na 6 równych trójkątów, które zawijamy zaczynając od dłuższego boku.
Blaszkę do pieczenia natłuszczamy, przekładamy na nią rogale (układamy je w odstępach) i odstawiamy do podrośnięcia na ok. 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni a jego wnętrze spryskujemy wodą (nie spryskujemy grzałki i żarówki). Wyrośnięte rogale z wierzchu zwilżamy wodą i posypujemy ziarenkami delikatnie wklepując je w ciasto. Pieczemy 20-30 minut na złoty kolor (zamiast spryskiwać wnętrze piekarnika wodą można na jego dno wyłożyć kostki lodu).
http://ekcal.com/embed/NjFBMzE5MTFDNDI1MDY5N0E2

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s