Kasza i ryż

Warzywna potrawka z tofu

Tofu gościło u mnie na blogu zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej i pomimo iż oba warianty okazały się smaczne, to chyba jednak wolę go w tej drugiej. Dlatego też dzisiaj chciałabym zaproponować Wam kolejną wytrawną i obiadową propozycję z wykorzystaniem tego „serka”. Potrawa jest szybka, prosta w przygotowaniu i mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Przy okazji chciałabym podzielić się z wami patentem na przygotowanie chrupiącego tofu bez lub z minimalną ilością tłuszczu, nie uszkadzając przy tym patelni (niestety smażąc na suchej patelni ceramicznej czy też teflonowej uszkadzamy ich nieprzywieralną powłokę, dlatego polecam patelnię chociaż przetrzeć tłuszczem). Jaki jest sekret? Wystarczy tofu natrzeć lub nie olejem (polecam olej z suszonych pomidorów) a następnie podpiec w opiekaczu do kanapek (takim do sandwichy) 🙂 Prawda, że proste? Wadą jest to, że trochę to trwa (u mnie ok. 10 minut z jednej strony, z drugiej ciut krócej) i po jakimś czasie trzeba tofu obrócić na drugą stronę (chociaż to zależy od grubości plastrów w jakie je pokroicie), jednak z opiekacza wychodzi na prawdę bardzo chrupiące, więc polecam ten sposób 🙂

Składniki (2 porcje)
opakowanie (ok.450g) warzyw na patelnię
100g pieczarek
1/2 kostki wędzonego tofu Polsoja
200 ml. przecieru pomidorowego z kartonika
sól
pieprz czarny lub cayenne
pieprz ziołowy
natka pietruszki

Pieczarki myjemy, oczyszczamy z błonek spod kapeluszy, kroimy w ćwiartki i odparowujemy na suchej patelni z nadmiaru wody.
Warzywa gotujemy 2-3 minuty krócej niż jest to napisane na opakowaniu, następnie przekładamy na suchą patelnię lub do rondelka. Dorzucamy pieczarki, całość zalewamy przecierem pomidorowym i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty.
Tofu owijamy w ręcznik papierowy, odsączamy z nadmiaru wody, kroimy w kostkę i podpiekamy w opiekaczu (po jakimś czasie tofu należy przewrócić na drugą stronę/możecie też tofu pokroić w plastry, opiec je w opiekaczu a dopiero potem pokroić w kostkę, jednak wówczas nie będzie wypieczone w miejscach krojenia nożem) lub natłuszczonej ew. suchej patelni (można na suchej, ale wówczas uszkadzacie ceramiczną lub teflonową patelnię). Dodajemy je do warzyw, doprawiamy do smaku i mieszamy. Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami i sałatkami.
http://ekcal.com/embed/OUM0RTAxOTEwRDkyNDk5MjFBQjY

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s