Ciasta i Wypieki

Rolada biszkoptowa z masłem orzechowym i dżemem

Czekoladowe masło orzechowe od Primaviki ze względu na swą słodycz nie przypadło mi jako smarowidło do placuszków czy kanapek (nie przepadam za słodkimi kremami) ale świetnie sprawdziło się w formie kremu do ciast i deserów. Tak więc dzisiaj chciałabym zaproponować Wam pierwszy deser a właściwie ciasto z jego udziałem. Dlaczego pierwszy? Przypuszczam, że na blogu pojawi się jeszcze nie jeden bo masło w tej formie sprawdza się rewelacyjnie 🙂

Składniki (1 mała rolada)
3 duże jajka
3 łyżki mąki
1-2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

trochę mniej niż 1/2 słoika czekoladowego masła orzechowego (Primavika)
1 łyżka kakao (niekoniecznie, ja dodałam do kremu by nadać mu czekoladowy smak)
kwaśna konfitura najlepiej z czarnej porzeczki

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie tortownica o śr. 25cm) i pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach do zrumienienia (nie wolno piec zbyt długo by nie wysuszyć biszkopta)
Upieczony biszkopt wyjmujemy i od razu kładziemy na czystej ściereczce (papierem do pieczenia do góry). Zdejmujemy papier, zwijamy roladę (razem ze ściereczką) wzdłuż dłuższego boku. Odkładamy do przestygnięcia.

W tym czasie czekoladowe masło orzechowe (najlepiej w temp. pokojowej) mieszamy z kakao (nie przejmujcie się, że krem zgęstnieje).

Kiedy biszkopt będzie już zimny rozwijamy go, smarujemy najpierw masłem orzechowym a następnie konfiturą i ponownie zwijamy w roladę. Gotowe ciasto zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin by się schłodziło. Po tym czasie można ewentualnie ozdobić wierzch rolady np. roztopioną czekoladą albo inną dekoracją. U mnie jednak okazało się to zbędne bo rolada zniknęła w błyskawicznym tempie 🙂
http://ekcal.com/embed/MzRFRjIxOTE3QTQyNDg0NjlCNg

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s