Placki/Naleśniki

Quesadilla z bananowym twarożkiem

Jeśli na deser, kanapkach, w owsiankach, czy też naleśnikach można jeść bananowy twarożek to czemu nie przełożyć nim tortilli? Takie połączenie jest równie smaczne (jeśli nie smaczniejsze) jak w przypadku tradycyjnych naleśników. Chrupiące placki z aromatycznym, naturalnie słodkim twarożkiem.. I ten cudowny zapach unoszący się po kuchni w trakcie podpiekania –  czy to nie brzmi apetycznie?
 
Składniki
1 duża tortilla (u mnie razowa)
150g mielonego twarogu
1 duży banan
ew. 1-2 łyżki jogurtu (gdyby ser był za suchy)

Twaróg rozgniatamy widelcem i przekładamy do miseczki.
 Banana obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Kilka (ok. 1/4 banana) zostawiamy do dekoracji a resztę rozgniatamy (nie trzeba dokładnie). Następnie łączymy go z twarogiem i mieszamy dodając odrobiny jogurtu lub mleka gdyby masa była za sucha.
 Twarożek rozsmarowujemy na połowie tortilli, składamy na pół i delikatnie, nie „naciskając” kroimy na trójkąty ew. upychając do tortilli twarożek, który „wyciekł” (po podpieczeniu będzie to trudniejsze). Tak przygotowane kawałki podpiekamy na suchej, mocno rozgrzanej patelni do chrupkości z obu stron. 
http://ekcal.com/embed/MTJGNTMxOTE0QTEyNDM2NEMzNg

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s