Kasza i ryż

Wegańskie gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami

Domyślam się, że gołąbki kojarzą się Wam albo z ryżem i mięsem albo samym mięsem (moja mama zawsze robiła i robi w tej pierwszej wersji) a przecież wegetarianie i weganie też lubią te danie 🙂 I to nie prawda, że gołąbek musi mieć mięsną wkładkę – a gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami???? Przecież znane są od pokoleń i w niektórych domach prababcie, babcie a potem mamy przygotowywały je na Wigilię (ja niestety nie miałam tyle szczęścia).
 Dzisiaj nie kasza gryczana króluje na moim stole, ale kasza będzie – będą też pieczarki 🙂 A żeby nie przeciągać już dłużej zapraszam na gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami 🙂

Składniki (ok. 6 większych sztuk)
główka kapusty
250g kaszy jaglanej
600g pieczarek
1 duża cebula
sól
pieprz czarny i ziołowy

 Z kapusty usuwamy uszkodzone liście, myjemy i nacinamy głąb. W garnku zagotowujemy wodę, następnie wkładamy do niej kapustę, przykrywamy nakrywką i zostawiamy na ok. 5-10 minut. Po tym czasie liście powinny zacząć ostawiać i zmięknąć.
 
 Kaszę jaglaną przepłukujemy najpierw zimną a następnie gorącą wodą i gotujemy  krócej niż jest to napisane na opakowaniu (ja swoją gotowałam ok. 5 minut). W między czasie pieczarki myjemy, kroimy w grubszą kostkę i odparowujemy na suchej patelni. Na drugiej patelni przesmażamy drobno posiekaną cebulę na złoty kolor, po chwili dodajemy odparowane pieczarki i przesmażamy przez chwilę. Pieczarki łączymy z kaszą i doprawiamy do smaku.

 Z liści kapusty skrawamy wystające, grube „nerwy”. Następnie na każdy liść, w miejscu w którym wyrastał z  główki układamy sporą łyżkę farszu. Boki liścia zawijamy do środka i rolujemy całość.
 Dno żaroodpornego naczynia wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty (aby zabezpieczyć przed przypaleniem od spodu), na nich ciasno układamy gołąbki zawinięciem do spodu , ponownie nakrywamy liśćmi i podlewamy odrobiną osolonej wody. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45-60 minut (gołąbki można też ugotować w garnku – postępujemy tak samo)
 Ja swoje gołąbki podałam z sosem pomidorowym
http://ekcal.com/embed/MDNBNTE5MThCMjQyMTMxQUI2



Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s