Miseczka zdrowia

Kapusta pekińska duszona z ziemniakami

 Na ten przepis natrafiłam pod koniec kwietnia na portalu puszka i na początku maja postanowiłam go przygotować. Pomimo iż kapusta pekińska na ciepło może wydawać się Wam dość dziwnym i hardkorowym połączeniem smakuje na prawdę wspaniale. Tak… śmiało mogę powiedzieć, że do danie uzależnia, bo jak nazwać fakt, że od „pierwszego spotkania” przygotowałam ją z 6 może 7 razy.

Inspiracja
Składniki (2 porcje/ z moimi zmianami)
1 główka kapusty pekińskiej (ok. 500-500g)
200g ziemniaków (u mnie młode)
1 cebula
1 łyżka oleju
koncentrat pomidorowy lub przecier (do smaku)
sól
pieprz czarny i ziołowy
ew. słodka i/lub ostra papryka w proszku
posiekany koperek (ja niestety nie miałam, ale polecam dodać

Kapustę pekińską myjemy, usuwamy uszkodzone liście, przecinamy na pół i kroimy w grubsze paski (jak na surówkę).
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w ok. 0,5cm kostkę.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka lub drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy ziemniaki, smażymy przez chwilę po czym dorzucamy kapustę pekińską. Całość podlewamy odrobiną wody, solimy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości (ok. 15 minut), co jakiś czas zaglądając, czy aby woda nie wyparowała i danie się nie przypala (kapusta powinna być miękka, ale nie rozpadać się).
Pod koniec dodajemy posiekany koperek, koncentrat lub przecier pomidorowy oraz przyprawy do smaku.

UWAGI
Dla wzbogacenia smaku pod koniec gotowania można dodać pieczarki
Pomidorów nie dodajemy na początku gotowania, ponieważ od zawartego w nich kwasu ziemniaki twardnieją i danie gotuje się dłużej.
Jeśli do dania dolejecie więcej wody otrzymacie ala kapuśniaczek.
http://ekcal.com/embed/ODRCODJGMTkxMUQzMjQwMTE2RjY

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s