Pieczywo

Bułki bagietki z siemieniem lnianym (na zaczynie poolish)

 Bułeczki te powstały przez przypadek. Chciałam upiec pełnoziarniste bagietki na poolish, ale pomieszałam coś w składnikach. Przyznam szczerze, że bałam się co z tego wyjdzie, ale okazało się, że bułeczki są bardzo smaczne. Jeśli lubicie chrupiące z zewnątrz a puszyste, mięciutkie i wilgotne w środku pieczywo to są to bułki stworzone dla Was. Fakt w ich przygotowanie trzeba włożyć trochę wysiłku i zajmuje to trochę czasu, ale to właśnie dzięki temu są tak wyjątkowe i smaczne 🙂 A wbrew pozorom nie jest to wcale takie trudne 🙂

Składniki (5 bułek)
Zaczyn poolish
2 g świeżych drożdży
150g mąki pszennej pełnoziarnistej, ale nie razowej
25g mąki żytniej razowej
175g wody

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, następnie dodajemy obie mąki i mieszamy na gładkie, gęste ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do przefermentowania na 12-16 godzin w temp. pokojowej

Ciasto:
zaczyn poolish
335g mąki pszennej typ 650
*165g wody
1-2 łyżeczki soli
10g świeżych drożdży

*Może się wydawać, że wody jest za dużo i ciasto jest zbyt luźne, jednak z czasem jak zaczniecie je wyrabiać zacznie robić się bardziej spójne. Gotowe ciasto ma być gładkie, nieco luźne i lepiące.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i wyrabiamy (ok 5-10 minut) gładkie, nieco luźne i lepiące ciasto (można to zrobić za pomocą miksera z hakiem-najpierw przez 3 minuty na najniższej prędkości, następnie kolejne 3-4 minuty na średniej). Formujemy z niego kulę, przekładamy do miski lekko obsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny (po upływie godziny ciasto przekładamy na oprószony mąką blat stolnicy, delikatnie rozpłaszczamy w formę zbliżoną do kwadratu i składamy na 3 wzdłuż krótszego boku (KLIK). Następnie umieszczamy je w misie na kolejną godzinę).

Po tym czasie ciasto dzielimy na 5 części z których formujemy kule, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 10-15 minut by ciasto odpoczęło. Dopiero potem z każdego kawałka formujemy podłużne bułeczki (każdy kawałek lekko rozpłaszczyłam w okrąg, następnie złożyłam na trzy wzdłuż dłuższego boku i dokładnie zlepiłam miejsce łączenia), które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia obsypanym mąką (papier należy zawinąć tak, aby oddzielić bagietki od siebie). Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok. 60 minut aż podwoją swoją objętość.

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i spryskujemy wodą (nie spryskujemy grzałki i żarówki). Wyrośnięte bułeczki z wierzchu zwilżamy wodą i posypujemy siemieniem lnianym. Pieczemy na trzecim poziomie piekarnika ok. 15-20 minut na złoto brązowy kolor.

http://ekcal.com/embed/MkE1RTE5MTBCNDIzOTE1OEI2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s