Pieczywo

Chleb 4 ziarna

ny smaczny, aromatyczny i zdrowy chleb z chrupiącą skórką i bogatym wnętrzem. Dzięki dodatkowi ziaren nie tylko smakuje wspaniale ale i też jest źródłem wielu witamin i minerałów potrzebnych naszej cerze, włosom, paznokciom i całemu organizmowi.
Po posiłku z udziałem takiego chleba na pewno poczujecie się zdrowsi, silniejsi i chętni do działania 🙂

Składniki:
220g mąki żytniej razowej
280g mąki pszennej typ 650
10g świeżych drożdży
po niepełnej garści:
pestek dyni
ziaren słonecznika
siemienia lnianego
– sezamu
1-2 łyżeczki soli
ok. 300ml letniej wody

Wszystkie składniki wsypujemy do miski i zagniatamy elastyczne ciasto. Wyrabiamy przez chwilę. Następnie odstawiamy je na ok. 40-60 minut do wyrośnięcia, po czym przekładamy do wysmarowanej masłem keksówki i pozostawiamy na ok. 30 minut. Kiedy chlebek podrośnie wierzch zwilżamy wodą, obficie posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na ok. 40-50 minut, jednak trzeba to sprawdzać bo każdy piekarnik jest inny. Wypieczony chleb powinien po postukaniu od spodu wydawać głuchy odgłos a po włożeniu w niego zapałki lub wykałaczki nie powinno przykleić się do niej ciasto.
Chleb kroimy kiedy ostygnie inaczej zrobi się z niego zakalec
http://ekcal.com/embed/NjFBMzE5MTFDNDIzMzg5N0E2 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s