Pieczywo

Bułki pszenno-żytnie z migdałami i siemieniem lnianym

 Pieczenie chleba w moim domu traktuje już jako tradycję. Co drugi, trzeci dzień pojawia się pachnący i świeży chlebek z chrupiącą skórą, który zagniotłam ja lub moja mama (tak – moja mama też się w to wciągnęła ;>).
 I chociaż domowy chleb uwielbiam ostatnio naszła mnie ochota na bułeczki. Niestety te sklepowe, które mogę znaleźć u siebie w sklepie to napompowane buły po których zjedzeniu zaraz boli wątroba 😦 Grahamki nie są grahamkami, tylko gorszej jakości bułkami pszennymi z ociupinką otrębów, bułki ziarniste, tylko z wierzchu posypane są niewielką ilością ziarenek i są „farbowane” a żytnie niewiele z bułką żytnią mają wspólnego. Nawet pszenne okazują się puste w środku i nie można się nimi najeść.
 W takim wypadku jest tylko jedno rozwiązanie… trzeba bułeczki upiec samemu bez tych wszystkich polepszaczy i barwników do pieczywa – takie zdrowe i prawdziwe a nie jakieś oszukane.. idealne na śniadanie, czy też kolację.

Składniki (8 bułek)
250g mąki pszennej typ 650
250g mąki żytniej typ 720
1-2 łyżeczki soli
ew. 1 łyżeczka cukru (ja nie dałam)
10g świeżych drożdży
70g pokrojonych migdałów
pełna garść siemienia lnianego
ok. 300ml ciepłej wody

 Do miski przesiewamy mąki, dodajemy sól, migdały, pokruszone drożdże oraz wodę i wyrabiamy gładkie, elastyczne, lekko luźnie i trochę lepiące się ciasto (trochę to potrwa, gdyż mąka żytnia jest „klejąca”). Następnie odstawiamy je w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
 Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na osiem części, układamy w odstępach na blaszce wysmarowanej masłem i odstawiamy na ok. 20-30 minut. Następnie wstawiamy do zimnego piekarnika nastawionego na 180 stopni (grzanie góra i dół, bez termoobiegu) i pieczemy 30-40 minut do zrumieniania.
 Po upieczeniu bułeczki możemy z wierzchu posmarować wodą, dzięki czemu „skorupka” zmięknie – ja jednak tego nie robiłam
http://ekcal.com/embed/MkE1RTE5MTBCNDIyNzc1OEI2

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s