Pieczywo

Chleb półrazowy z migdałami

 Kolejna wariacja odnośnie chleba z orzechami. Ten z laskowymi tak bardzo posmakował zarówno mi jak i całej rodzinie, że postanowiłam upiec kolejny, ale tym razem z migdałami. I tutaj też się nie zawiodłam bo chlebek okazał się na prawdę wspaniały…Aromatyczny, dobrze wypieczony z chrupiącymi migdałami w środku… Rewelacyjnie smakuje nie tylko samodzielnie, ale i z wieloma dodatkami (tymi na słodko i wytrawnie). Z czystym sumieniem zachęcam Was do jego upieczenia, a jeśli interesują Was inne chlebki z orzechami, na moim blogu możecie znaleźć jeszcze chleb owsiany z nerkowcami 🙂

Składniki
300g mąki pszennej 650
200g mąki żytniej razowej typ. 2000
10-15 g świeżych drożdży
70g migdałów
1-2 łyżeczki soli
ok. 1 1/4 szklanki ciepłej wody

 Orzechy kroimy na mniejsze części (ja pokroiłam na trzy).
 Mąki przesiewamy do miski, następnie z łyżki mąki, drożdży i odrobiny wody robimy rozczyn. Kiedy drożdże ruszą łączymy je z pozostałą mąką, solą, orzechami oraz wodą i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto do czasu aż zacznie odchodzić od rąk i miski (w razie potrzeby podsypujemy mąką pszenną).
 Tak przygotowanie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość. Kiedy narośnie przekładamy je to nasmarowanej masłem keksówki i odstawiamy na ok. 30 minut do podrośnięcia, po czym wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na ok. 40-50 minut (trzeba to sprawdzać, gdyż każdy piekarnik jest inny – ja zazwyczaj piekę w prodiżu do czasu aż chleb uzyska ciemnobrązową skórkę)
 Pieczemy do czasu aż chleb mocno zbrązowieje a wykałaczka po wsadzeniu jej w bochenek będzie sucha, bez śladów przyklejonego do niej ciasta.
Chleb kroimy kiedy ostygnie inaczej zrobi się z niego zakalec!!!
http://ekcal.com/embed/NEJBMTE5MTVCMjIwMDcyRkI2

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s