Pieczywo

Chleb pszenno-żytni (półrazowy) z orzechami laskowymi

 Jak już pewnie zdążyliście zauważyć bardzo lubię domowe pieczywo, a najbardziej takie w którym ziarenka, czy też nasionka chrupią pod zębami. Powiem Wam, że od 2012 roku napiekłam się ich tyle, że trudno byłoby mi je zliczyć i nie zamierzam przestać 🙂
 Ostatni wyszedł na prawdę świetny – aromatyczny, wypełniony orzechami i cudownie chrupiący. Z jego przygotowaniem nie ma żadnych problemów, jedyną wadą jest oczekiwanie na wyrośnięcie, ale na prawdę warto bo smak jest niezapomniany 🙂

Składniki:
220g mąki żytniej razowej typ 2000
280g mąki pszennej typ 650
10 g świeżych drożdży
1-2 łyżeczki soli
70g przekrojonych na pół orzechów laskowych
ok. 1 i 1/4 szklanki letniej wody (ok. 300ml)

 Mąki przesiewamy do miski, następnie z łyżki mąki, drożdży i odrobiny wody robimy rozczyn. Kiedy drożdże ruszą łączymy je z pozostałą mąką, solą, orzechami oraz wodą i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto do czasu aż zacznie odchodzić od rąk i miski (w razie potrzeby podsypujemy mąką pszenną).
 Tak przygotowanie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość. Kiedy narośnie przekładamy je to nasmarowanej masłem keksówki i odstawiamy na ok. 30 minut do podrośnięcia, po czym wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na ok. 40-50 minut (trzeba to sprawdzać, gdyż każdy piekarnik jest inny – ja zazwyczaj piekę w prodiżu do czasu aż chleb uzyska ciemnobrązową skórkę)
 Pieczemy do czasu aż chleb mocno zbrązowieje a wykałaczka po wsadzeniu jej w bochenek będzie sucha, bez śladów przyklejonego do niej ciasta. 
Chleb kroimy kiedy ostygnie inaczej zrobi się z niego zakalec!!!

UWAGI!
Jeśli orzechy są bardzo twarde wcześniej zalejcie je wrzątkiem, odstawcie na noc a następnie odcedźcie na sitku. Dzięki temu zabiegowi zmiękną co ułatwi krojenie
http://ekcal.com/embed/NEJBMTE5MTVCMjE4MTcyRkI2

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s