Miseczka zdrowia

Bigos bez kapusty (pieczarkowo-marchwiowy z ogórkami kiszonymi)

 Przepis na ten „bigos” już kilka miesięcy temu znalazłam na stronie http://www.puszka.pl, jednak dopiero teraz postanowiłam ją przygotować. Przyznam, że na początku pomimo wielu pozytywnych opinii, trochę obawiałam się, czy owe połączenie przypadnie moim kubkom smakowym, dlatego przygotowałam jedną porcję potrawy. Jak się potem okazało to był błąd, gdyż ten niby bigosik okazał się na prawdę bardzo smaczny.
 Kwaśny smak ogórków genialnie łączy się ze słodyczą marchewki i cebuli oraz z aromatem pieczarek.
 Przygotowanie bigosu trochę zmieniłam i na tarce starałam tylko marchewkę oraz ogórki a pieczarki pokroiłam w ćwiartki. Od siebie dodałam też trochę pieprzu ziołowego, gdyż bardzo lubię tę przyprawę. Wy jeśli chcecie możecie (tak jak to jest w oryginale) zetrzeć wszystkie warzywa lub tak jak zrobiła jedna Pani pokroić je w cienkie plasterki a nawet dodać suszone grzybki. Jak się potem przekonacie potrawa po przygotowaniu swoim wyglądem rzeczywiście przypomina „kapuścianą breję” ;P
 Tym czasem ja biegnę do kuchni i zabieram się za gotowanie gara „bigosu”, tym razem z podwójnej porcji :). Będę go jeść przez parę dni a jeśli coś zostanie to to proponuję a następnie zawekuje. Potem kiedy najdzie mnie ogromna ochota na „bigos” lub nie będę mieć czasu ew. chęci na gotowanie, tylko otworze słoiczek, podgrzeje jego zawartość i będę mogła cieszyć się wyjątkowym smakiem 🙂

Składniki (ok 4 porcje)
40 dag pieczarek
40 dag marchwi
30-40 dag ogórków kiszonych
30 dag cebuli
ew. koncentrat pomidorowy (2 kopiaste łyżki lub więcej)
pieprz ziołowy
olej
ew. sól

 Cebulę obieramy a po przekrojeniu siekamy w cienkie paski.
 Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach a pieczarki (po oczyszczeniu) oraz ogórki kroimy w cienkie plasterki
 Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i przesmażamy cebulkę na złoty kolor. Po chwili dodajemy pieczarki, po ok. 2-3 minutach marchew a po kolejnych 2 minutach ogórki. Całość dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku. Gdyby bigos był za gęsty dolewamy wody.
 Podajemy z ziemniakami lub świeżym pieczywem

UWAGI
 Jeśli chcemy by potrawa bardziej przypominała „kapuścianą breję” na tarce ścieramy wszystkie warzywa lub tylko marchewkę oraz ogórki a pieczarki kroimy np. w ćwiartki. Natomiast gdy chcemy otrzymać konkretniejszą konsystencję kroimy wszystkie warzywa.
http://ekcal.com/embed/MDNBNTE5MThCMjE3NjMxQUI2

Wczoraj w ramach dalszej współpracy z firmą Skowrcu otrzymałam kolejną paczkę. Wybierając produkty kierowałam się tym by miały zastosowanie w mojej kuchni. Zdecydowałam się na:
– krem Dulce de Leche Chimbote (wkrótce recenzja)
– chipsy kokosowe
– ziarna kakaowca
– orzechy laskowe
– nerkowce
– migdały całe
– daktyle suszone
Niedługo pierwszy przepis z wykorzystaniem produktów 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s