Pieczywo

Chleb pszenno żytni z płatkami owsianymi

Chleb z dodatkiem płatków owsianych do zdrowa i smaczna propozycja nie tylko na pierwsze i drugie śniadanie ale i kolację. Owies do pomimo iż kojarzy się głównie z pokarmem dla koni jest źródłem wielu witamin i minerałów. Nie tylko obniża pozom cholesterolu we krwi, ale i wykazuje działanie przeciwnowotworowe, moczopędne i uspokajające. To bogactwo witamin z gruby B w szczególności witaminy B6, która wpływa pozytywnie na proces zapamiętywania i poprawia koncentrację oraz B1, która wzmacnia organizm w stanach przemęczenia i rozdrażnienia.
Ale to nie wszystko. Owies zawiera do 20 % więcej białka niż pozostałe zboża. Owsiane proteiny charakteryzują się dużą zawartością aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć i musi dostarczyć je wraz z pożywieniem.
 To również cennego białka i błonnika o nazwie beta-glukan, który sprzyja obniżeniu poziomu złego cholesterolu we krwi, zmniejsza wchłanianie tłuszczów z pokarmów, zapobiega zakrzepom, a także wykazuje korzystny wpływ na metabolizm cukrów i obniża indeks glikemiczny posiłków.
 Tak więc kanapka z takim chlebem to samo zdrowie 🙂


Składniki
300g mąki pszennej tym 650
200g mąki żytniej tym 720
1 łyżeczka soli
ok. 15g świeżych drożdży
2 pełne garście płatków owsianych+do posypania
ok. 300ml wody

Drożdże rozprowadzamy połowie wody z dodatkiem odrobiny mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ruszą dodajemy je do pozostałej mąki wymieszanej z solą oraz płatkami owsianymi i stopniowo wlewając resztę wody zagniatamy elastyczne ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrabiamy je przez około 5-10 minut, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po około godzinie ciasto odgazowujemy i przekładamy do do wysmarowanej masłem i keksówki o wymiarach 10cmx25cm, wierzch zwilżamy wodą i obficie posypujemy płatkami owsianymi (należy przyklepać je łyżeczką do ciasta). Chlebek ponownie odstawiamy na ok. 20-30 minut do podrośnięcia po czym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 45-50 minut. Pieczemy do czasu aż chleb zbrązowieje a wykałaczka po wsadzeniu jej w bochenek będzie sucha, bez śladów przyklejonego do niej ciasta. 
Chleb kroimy kiedy ostygnie inaczej zrobi się z niego zakalec!!!
http://ekcal.com/embed/NzNCMDExOTFBNDIxNDcwNTFDNg

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s