Wszystko

Chipsy błonnikowe Sonko – recenzja


Jakiś czas temu w ramach współpracy z firmą Sonko otrzymałam paczkę w której znalazły się: pudełko ryżu oraz dwa pudełka kaszy jęczmiennej, wafle ryżowe w czekoladzie (w czekoladzie białej, mlecznej, ciemnej, o smaku capuccino i jagodowej), wafle ryżowe ze słonecznikiem i pestkami dyni, wafle ryżowe błonnikowe oraz chipsy smakowe błonnikowe. Wcześniej pisałam o waflach ryżowych, dlatego dzisiaj skupię się nad chipsami błonnikowymi.

Pełnoziarniste chipsy zbożowe o smaku pizzy.
                                 
Skład: pełnoziarnista kukurydza popcornowa (76,6 %), posypka o smaku pizzy [sól, maltodekstryna, proszek pomidorowy, naturalny aromat pomidora, cebula suszona mielona, mleko w proszku, proszek serowy, przeciwutleniacz: kwas cytrynowy, ekstrakt oregano, barwnik: ekstrakt papryki słodkiej], oliwa z wytłoczyn oliwek
Opakowanie: mała paczka 35g.
Dostępne smaki:pizza, włoskie, 7 warzyw, szpinak, grzyby, czosnek, ser

Wartość odżywcza w 100g   w paczce (35g)
Białko 8,7g                                          Białko 3g
Węglowodany 61,3g                    Węglowodany 21,5g
w tym cukry  2g                      w tym cukry 0,7g
Tłuszcz 12,5g                                  Tłuszcz 4,4g 
Błonnik 10,6g                                  Błonnik 3,7g 

Opinia: Chipsy błonnikowe o smaku pizzy były pierwszymi, które postanowiłam spróbować. Tak na prawdę produkt z tradycyjnymi chipsami nie ma nic wspólnego. W opakowaniu zamiast cienko pokrojonych i smażonych na głębokim tłuszczu ziemniaków dostajemy smakowe, małe wafelki kukurydziane. Są one mocno zbite i twarde dzięki czemu nie sypią się jak zwykłe wafle ryżowe, lecz nadal chrupiące. Jedząc je miałam wrażenie jakbym jadła popcorn smakowy.
                            
Pachną intensywnie zapachem charakterystycznym dla produktów o smaku pizzy, jednak moim zdaniem jej smak jest słabo wyczuwalny i dominuje tutaj sól. No właśnie „chipsy” są przesolone i tak jakby lekko kwaśne. Po kilkunastu sztukach osoba, która nie soli lub soli bardzo niewiele najprawdopodobniej będzie miała ich już dość.
 
Wartość odżywcza w 100g – 414 kcal
Wartość odżywcza w porcji (35g) – 145 kcal
Ocena – 2,5/6

Pełnoziarniste chipsy zbożowe szpinakowe
                                 
Skład: pełnoziarnista kukurydza popcornowa (78,7 %), posypka o smaku szpinaku u [sól, szpinak suszony mielony, maltodekstryna, czosnek mielony suszony, ekstrakt drożdżowy, ekstrakt czosnku], oliwa z wytłoczyn oliwek. Produkt może zawierać śladowe ilości mleka, soi i gorczycy.
Opakowanie: mała paczka 35g.
Dostępne smaki: szpinak, pizza, włoskie, 7 warzyw, grzyby, czosnek, ser

Wartości odżywcze w 100g   w paczce (35g)
Białko 7,3g                                            Białko 2,6g 
Węglowodany 58,2g                      Węglowodany 20,4g
w tym cukry 1,5g                       w tym cukry 0,5g
Tłuszcz 12,5g                              Tłuszcz 4,4g 
w tym kw.tł.nas. 1,8g                w tym kw.tł.nas. 0,6g
Błonnik 14,5g                              Błonnik 5,1g
                   
Opinia: Po chipsach o smaku pizzy postanowiłam spróbować tych szpinakowych.  W strukturze niczym nie różnią się od poprzednich – są twarde, zbite a jednocześnie i chrupiące. W ich zapachu wyraźnie czuć czosnek z delikatnym aromatem szpinaku. W smaku słone i mocno czosnkowe. Szpinak jest tu praktycznie nie wyczuwalny i bardziej nadaje koloru niżeli smaku. Ani trochę mi nie posmakowały… jak dla mnie okropne
                  
Wartość odżywcza w 100g – 404kcal
Wartość odżywcza w porcji (35g) – 142kcal
Ocena – 1/6

Pełnoziarniste chipsy zbożowe włoskie
                                 
Skład: pełnoziarnista kukurydza popcornowa (76,6 %), posypka o smaku włoskim [sól, maltodekstryna, proszek pomidorowy, naturalny aromat pomidora, naturalny aromat oliwki, mleko w proszku, ekstrakt oregano, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, barwnik: ekstrakt papryki słodkiej], oliwa z wytłoczyn oliwek
Opakowanie: mała paczka 35g.
Dostępne smaki: włoskie, pizza, szpinak, 7 warzyw, grzyby, czosnek, ser

Wartości odżywcze w 100g   w paczce (35g)
Białko 8,5g                                 Białko 3g 
Węglowodany 62,1g                 Węglowodany 21,7g
w tym cukry 2g                         w tym cukry 0,7g
Tłuszcz 12,2g                              Tłuszcz 4,3g 
w tym kw.tł.nas. 1,6g               w tym kw.tł.nas. 0,6g
Błonnik 1,6g                               Błonnik 3,4g
                    
Opinia: Kolejne chipsy błonnikowe, które znalazłam w paczce od firmy Sonko. Tak jak poprzednie i te są dobrze zbite, twardawe jednak nadal chrupiące. Zarówno w zapachu jak i smaku przypominają te o smaku pizzy (są jednak mniej intensywne i bardziej kukurydziane) a czytając skład widać, że posypki są praktycznie identyczne.

Wartość odżywcza w 100g – 412kcal
Wartość odżywcza w porcji (35g) – 144kcal
Ocena - 3/6

Pełnoziarniste chipsy zbożowe 7 warzyw
                                  
Skład: pełnoziarnista kukurydza popcornowa (76,6 %), posypka o smaku warzywnym [sól, maltodekstryna, warzywa suszone: cebula, papryka słodka, czosnek, chilli, szczypior, pietruszka (łącznie 29%), proszek pomidorowy (6,5%), naturalny aromat pomidora, barwnik: ekstrakt papryki słodkiej, ekstrakt cebuli, ekstrakt czosnku], oliwa z wytłoczyn oliwek.
Opakowanie: mała paczka 35g.
Dostępne smaki: 7 warzyw, pizza, włoskie, szpinak, grzyby, czosnek, ser

Wartości odżywcze w 100g   w paczce (35g)
Białko 8,6g                                   Białko 3g 
Węglowodany 62,1g                Węglowodany 21,74g
w tym cukry 2g                              w tym cukry 0,7g
Tłuszcz 12,6g                             Tłuszcz 4,4g 
w tym kw.tł.nas. 1,7g              w tym kw.tł.nas. 0,6g
Błonnik 10,5g                                      Błonnik 3,7g
                   
Opinia: Kiedy otworzyłam opakowanie i zobaczyłam małe wafelki kukurydziane  pomyślałam, że to te o smaku pizzy tak bardzo był do nich podobne. Chrupki strukturą nie różnią się niczym od pozostałych – są twarde, zbite i chrupiące. Posypka nie jest bardzo wyczuwalna w smaku i wyraźnie przebija się przez nią popcornowy smak wafli. Nie są one aż tak słone jak te pizzowe, ale nadal słone. W smaku mniej pomidorowe od pizzowych czy włoskich ale za to delikatnie czosnkowe.

Wartość odżywcza w 100g – 417kcal
Wartość odżywcza w porcji (35g) – 146kcal
Ocena - 3+/6

Pełnoziarniste chipsy zbożowe grzyby
                                 
Skład: pełnoziarnista kukurydza popcornowa (81,2%), posypka o smaku grzybów [sól, maltodekstryna, cebula mielona,naturalny aromat borowików, borowik suszony w proszku (5%), ekstrakt drożdżowy, pieprz czarny mielony, suszona natka pietruszki, ekstrakt cebuli],oliwa z wytłoczyn oliwek..
Opakowanie: mała paczka 35g.
Dostępne smaki: grzyby, pizza, włoskie, 7 warzyw, szpinak, czosnek, ser

Wartości odżywcze w 100g   w paczce (35g)
Białko 7,9g                                 Białko 2,8g 
Węglowodany 63,1g                Węglowodany 22,1g
w tym cukry 3g                       w tym cukry 1,1g
Tłuszcz 13,5g                           Tłuszcz 4,7g 
w tym kw.tł.nas. 2,3g              w tym kw.tł.nas. 0,8g
Błonnik 9,1g                            Błonnik 3,2g
                   
Opinia: Ostatnie z chipsów błonnikowych jakie otrzymałam i których się trochę obawiałam. Ich zapach jest intensywnie pieczarkowy i pieczarki te wyraźnie wyczuwalne są w smaku. Według mnie ten smak jest zbyt intensywny i po zjedzeniu kilka lekko mnie zemdliło. Jeśli jednak lubicie intensywne smaki mogą Wam posmakować. Mi nie posmakowały tym bardziej, że były też przesolone.

Wartość odżywcza w 100g – 424kcal
Wartość odżywcza w porcji (35g) – 148kcal
Ocena – 1/6

 Podsumowując… Błonnik w naszej diecie jest potrzebny, gdyż ma istotne znaczenie zarówno dla prawidłowej pracy jelit, jak i właściwego funkcjonowania organizmu. Produkty, które proponuje nam firma Sonko kuszą napisem „są pyszną i zdrową przekąską o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego i niskiej zawartości cukrów.” oraz „bez wzmacniaczy smaku, bez konserwantów, bez syntetycznych: aromatów i barwników”. Moim zdaniem za nim po nie sięgnięcie najpierw powinniście zerknąć na skład i przekonać się czy rzeczywiście tak jest i skąd na prawdę bierze się ich smak. Mi nie specjalnie przypadły do gustu. Nie jem często wafli ryżowych a jeśli tak to zdecydowanie wole zwykłe posmarowane masłem orzechowym, migdałowym, twarożkiem, dżemem lub w wariacjach na wytrawnie… Możliwości jest na prawdę wiele…

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s