Kasza i ryż

Ryż z fasolką szparagową i sezamem

 Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam szybkie w przygotowaniu i smaczne danie, które możecie podawać samodzielnie np. na drugie śniadanie lub jako dodatek do obiadu. Bardzo fajnym i smacznym dodatkiem jest prażony sezamem, który nadaje całości lekko orzechowego smaku – niestety tym razem nie posiadałam go w szafce, ale gorąco polecam go dodać. 🙂

Składniki
1/2 woreczka ryżu (u mnie parboiled Sonko)
ok. 100g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
sól
pieprz ziołowy
pieprz cayenne
prażony sezam

Danie można przygotować na dwa sposoby:
Pierwszy – Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki a ryż wysypujemy z woreczków. W garnku zagotowujemy wodę, solimy po czym wrzucamy ryż z fasolką. Gotujemy aż ryż i warzywa będą miękkie (u mnie ok. 12 minut) i doprawiamy do smaku. Przekładamy do miseczki lub na talerze i posypujemy prażonym sezamem.
Drugi – ryż i fasolkę gotujemy oddzielnie, następnie doprawiamy do smaku i posypujemy sezamem.
http://ekcal.com/embed/NTJCQzYxOTE2MUQyMTE3ODdENg

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s