Pieczywo

Chleb półrazowy

 Chyba zanudzę Was tym chlebem, ale co mam poradzić kiedy uzależniłam się od mojej domowej piekarni. Pieczenie bochenka lub dwóch dwa razy w tygodniu stało się już moim rytuałem wchodząc tym samym w mój nawyk. Czasem tylko dobieram składniki a ciasto z wielką ochotą wyrabia moja mama nie mogąc się doczekać kiedy skosztuje przylepkę (tak na sucho bez niczego). A jeśli o przylepkach mowa to jak byłam mała zawsze z siostrą o nie walczyłam… Bo przecież to najlepsza część z chleba, zwłaszcza kiedy jest chrupiąca. I tak kiedy w dzieciństwie nigdy nie lubiłam skórki od chleba teraz ją uwielbiam ;).
 No ale wróćmy do dzisiejszego bohatera. Chlebek jest bardzo podobny w smaku do półrazowego ze słonecznikiem, który ostatnio Wam pokazywałam. Różnica jest taka, że ten wzbogaciłam o dodatek mąki pszennej graham dzięki czemu ma on jeszcze więcej witamin i nieco inny – bardziej zbożowy smak:). Tak więc jeśli tamten chlebek Wam posmakował to i ten przypadnie Wam do gustu 🙂

Składniki
250g mąki pszennej typ 650
50g mąki pszennej tym 1850
200g mąki żytniej razowej typ 2000
pełna garść pestek słonecznika
ok. 15g świeżych drożdży
1-2 łyżeczki soli
300-350 ml letniej wody

Mąki przesiewamy do większej miski, dodajemy sól, słonecznik i mieszamy. Odkładamy z tego do kubeczka 2-3 łyżki, dodajemy rozkruszone drożdże, trochę wody i robimy zaczyn, który ostawiamy na ok 10 minut do wyrośnięcia. Następnie łączymy go z przesianą mąką i cały czas mieszając drewnianą łyżką stopniowo wlewamy wodę (możliwe, że nie użyjecie jej całej).

Kiedy ciasto będzie na tyle gęste, że już nie będzie dało się go mieszać łyżką oczyszczamy ją z ciasta, które na niej pozostało i zagniatamy chleb dłonią dolewając wody lub dosypując odrobinę mąki do momentu aż ciasto uzyska jednolitą, elastyczą konsystencję i nie będzie rozsypywać się na kawałki. Wówczas formujemy z niej kulę i ugniatamy z każdej strony przez ok. 5 minut.

Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok.ok. 40-60 minut  ( lub krócej – do podwojenia swojej objętości), następnie przekładamy do wysmarowanej masłem i keksówki, wierzch zwilżamy wodą i ponownie odstawiamy na ok. 20 minut. Kiedy chlebek podrośnie wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok. 40-50 minut.
Pieczemy do czasu aż chleb zbrązowieje a wykałaczka po wsadzeniu jej w bochenek będzie sucha.
Chleb kroimy kiedy ostygnie inaczej zrobi się z niego zakalec!!!
http://ekcal.com/embed/NTJCQzYxOTE2MUQyMDUwODdENg

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s