Kasza i ryż

Wegańskie gołąbki a la chilli sin corne

Każdy w mojej rodzinie mówił, że mama robi na prawdę bardzo smaczne gołąbki. Nawet osoby, które za mięsem nie przepadały zajadały się nimi ze smakiem. Sekretem były proporcje mięsa do ryżu jakich mama używała, gdzie ryżu zawsze było więcej (stosunek 1:2) oraz przyprawy. Mimo tego ciągle było w nich mięso które mi nie smakowało, więc i do gołąbków nie pałałam ogromną miłością.
 Kiedy przeszłam na wegetarianizm coraz częściej myślałam o wegetariańskiej wersji tego dnia. Przyznam, że na początku nie miałam pomysłu czym je nafaszerować, aż nagle wpadłam na to by w kapuście ukryć mój ulubiony gulasz jakim jest chilli sin corne (chociaż farsz jest trochę inny bo nie ma w nim pomidorów z puszki oraz czosnku). I to był strzał w dziesiątkę bo gołąbki posmakowały całej rodzinie, gdzie nikt poza mną wegetarianinem nie jest 🙂
 Moja mama próbując farszu stwierdziła, że pomimo iż dla niej jest zbyt pikantny sam w sobie jest bardzo smaczny… A czy jest lepsza rekomendacja niż ta, która wychodzi z ust najlepszego i najbardziej surowego krytyka kulinarnego jakim jest własna mama? 🙂

Składniki (ok. 9 małych gołąbków)
główka kapusty włoskiej
woreczek ryżu
1 mała czerwona papryka
puszka czerwonej fasolki
1/2 puszki kukurydzy kukurydzy
ok. 150g (lub 200) koncentratu pomidorowego
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
pieprz cayenne

dodatkowo:
szklanka wody
sól

 Kapustę myjemy i wycinamy z niej głąb. Liście ostrożnie rozdzielamy, blanszujemy w gorącej wodzie przez ok. 3-5 minut by zmiękły (na tyle by można było zawijać gołąbki), osuszamy i studzimy.
 Ryż gotujemy trochę krócej niż jest to napisane na opakowaniu, przekładamy do miski i studzimy. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę, odsączoną z zalewy fasolkę, kukurydzę, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy (do smaku) i mieszamy.
 Z liści wycinamy zgrubiałe części, następnie nakładamy w nie farsz i zawijamy formując gołąbki (najpierw składamy boki do środka a następnie zwijamy w rulon).
 Liście wierzchnie oraz te które są uszkodzone, układamy na dnie garnka z grubym dnem, na nich kładziemy warstwami zwinięte gołąbki, zalewamy wodą, solimy, przykrywamy i dusimy ok. 30 minut aż gołąbki będą miękkie.
 Podajemy z ketchupem lub ulubionymi sosami.
http://ekcal.com/embed/OUM0RTAxOTEwRDkyMDI3MjFBQjY

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s