Ciasta i Wypieki

Seromakowiec

 Sernikomakowca lub jak kto woli seromakowca upiekłam tylko raz w życiu w zeszłoroczne święta Bożego Narodzenia. Z tego co pamiętam wtedy nie za bardzo mi posmakował a to tylko dlatego, że mama do sera dodała soku z cytryny a do maku olejku arakowego, które zepsuły zarówno mi jak i mojej siostrze smak tego ciasta. Wypiek powędrował do cioci i babci bo nawet mama stwierdziła, że go zepsuła i musieliśmy obejść się smakiem. Przepis gdzieś posiałam i całkowicie o nim zapominając. Przypomniałam sobie o nim dopiero kiedy ponownie wpadł mi ręce podczas porządkowania starego zeszytu z przepisami mojej mamy. Bez dłuższego zastanowienia postanowiłam, że następnego dnia je upiekę i kupiłam wszystkie składniki.
 Tym razem jednak nie dopuściłam mamy do ciasta by nie mogła dodać do niego żadnego aromatu, czy olejku. Jak się potem okazało to była mądra decyzja. Ciasto nie tylko prezentuje się apetycznie ale i takie jest. Śnieżnobiała biel sernika i czerń maku wygląda na prawdę wspaniale a samo ciasto??? Kremowe, nie za słodkie, wbrew pozorom delikatne i z dnia na dzień coraz smaczniejsze. Posmakowało nawet mnie – osobie, która za makiem od wielu lat nie przepada 🙂

Kruchy spód:
1,5 szklanki mąki
2 łyżki otrębów (ja dodałam, jednak można pominąć)
1/4 kostki masła/margaryny
2 żółtka
2 łyżki cukru

Wszystkie składniki zagniatamy na ciasto, które przekładamy do miski i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie przekładamy je do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez ok. 15-20 minut w 180 stopniach.
http://ekcal.com/embed/MDNBNTE5MThCMTk0NTMxQUI2
Masa makowa:
2,5 szklanki suchego maku
1/3-1/2 szklanki cukru
2 kopiaste łyżki płynnego miodu

Mak wsypujemy do garnka, zalewamy wodą ponad jego powierzchnię i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia na kilka godzin lub na całą noc (jeśli mak nie wchłonie wody, przekładamy go na sito i odcedzamy)
Mak mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa po czym dodajemy cukier do smaku i mieszamy. Na końcu ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy ją z makiem.
http://ekcal.com/embed/NEJBMTE5MTVCMTk0NTcyRkI2
Masa serowa (składniki w temp. pokojowej)
1kg twarogu sernikowego
3 duże jajka
1 szklanka cukru pudru
czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

Twaróg przekładamy do misy miksera i krótko miksujemy razem z cukrem stopniowo dodając po jednym jaju do połączenia się składników (nie ubijamy). Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.
http://ekcal.com/embed/NjFBMzE5MTFDNDE5NDU5N0E2
Na podpieczony kruchy spód najpierw wykładamy masę makową a następnie serową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 40-50 minut (Jeśli góra zaczyna wcześniej brązowieć można ją przykryć folią spożywczą, co zapobiegnie zbytniemu zbrązowieniu góry ciasta).
Studzimy w wyłączonym, ale zamkniętym piekarniku przez ok. 10 minut, a następnie przez około godzinę przy uchylonych drzwiczkach.
Ciasto smakuje najlepiej następnego dnia po nocy spędzonej w chłodnym miejscu.
http://ekcal.com/embed/OUM0RTAxOTEwRDkxOTQ2MjFBQjY

Jakiś czas temu zostałam nominowana przez autorkę bloga gotowanie102 do zabawy 🙂
1. Jaki kraj chciałabyś zwiedzić?
Najpierw chciałabym zwiedzić Polskę, gdyż to piękny kraj a nie widziałam całej 🙂 Jeśli chodzi o kraje zagraniczne to chyba byłaby to Francja.
2. Masz jakieś zwierzątko?
Kiedyś miałam królika ale teraz mieszka u siostry i pomimo iż ma ponad 9 lat ma werwę młodzieniaszka ;D
3. Buty czy torebki?
Nie kolekcjonuje ani tego ani tego 🙂
4. O której zwykle wstajesz w weekendy?
O tej co każdego dnia, czyli przed 7 a najpóźniej o 8 🙂
5. Ulubiona książka z przepisami?
Zeszyt mojej mamy ;P
6. Którą porę roku najbardziej lubisz i dlaczego?
Wiosnę, gdyż na dworze robi się już coraz cieplej, słońce świeci coraz częściej, przyroda budzi się do życia, drzewa zielenią się, pokrywają kwiatami. Nie jest ani za zimno ani za ciepło – jest pięknie 🙂
7. Ulubiony deser?
Sernik 🙂
8. Ulubiony znany szef kuchni?
Gordon Ramsay i Pascal 🙂
9. Kim chciałabyś zostać z zawodu?
Chciałabym mieć swoją kawiarenkę i w niej pracować 🙂
10. Ulubiony dzień w roku?
Sentymentem darzę święte Bożego Narodzenia. To magiczny czas, ta atmosfera, zapachy i w ogóle… 🙂
11. Widziałaś kiedyś na żywo kogoś sławnego? Jeśli tak, to kogo?
 Tak widziałam i o ile pamięć mnie nie myli były to dwie osoby:
Kiedy miałam 10 lat i leżałam w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie spotkałam tam Jolantę Kwaśniewską (żonę byłego prezydenta). Kobieta nawet podała mi rękę i przywitała się 🙂
Z trzy lata temu do mojego miasta przyjechał Szymon Wydra i udało mi się być na jego koncercie. Mam nawet jego autograf 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s