Pieczywo

Wegetariańska pizza z patelni

Przepis na tą pizzę już dawno znalazłam u Saratelki. Przygotowywałam ją już kilka razy a dopiero kiedy trochę zmieniłam przepis za trzecim czy czwartym razem wyszła mi idealna: dobrze wyrośnięta, puszysta w środku a chrupiąca z zewnątrz. Od tamtej chwili przyrządzam ją tylko i wyłącznie z moimi zmianami. Gorąco polecam Wam tej rodzaj pizzy, gdyż przygotowuje się ją bardzo łatwo a do tego i błyskawicznie. Pomimo iż nie wymaga uruchamiania piekarnika smakuje jak ta pieczona z Waszej ulubionej pizzerii- jest przepyszna. Moim zdaniem to świetna alternatywa dla osób nie tylko nie posiadających piekarnika ale i studentów.

Ciasto (1 pizza)
80g mąki pszennej
10 g drożdży
szczypta soli
1/4 szklanki letniej wody 

dodatkowo:
sos pomidorowy (u mnie koncentrat pomidorowy rozcieńczony wodą i wymieszany z dużą ilością pieprzu ziołowego oraz odrobiną soli)
ser żółty lub mozzarella
ulubione dodatki (u mnie fasolka czerwona, kukurydza, pieczarki, brokuł)

Mąkę przesiewamy do miseczki. Odbieramy z całości łyżkę przesypujemy do kubeczka, dodajemy sól, rozkruszone drożdże oraz wodę i dokładnie mieszamy. Powstały rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut do wyrośnięcia.
Kiedy drożdże ruszą dodajemy je do pozostałej mąki i zagniatamy jednolite ciasto, które wyrabiamy przez 10-15 minut (ciasto powinno być gładkie i elastyczne), po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na ok. 45-60 minut.
Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, ugniatamy przez chwilę i rozciągamy formując okrąg średnicą zbliżony do dna patelni i jeszcze raz odstawiamy, tym razem na 20-30 minut.
Kiedy spód pizzy lekko podrośnie smarujemy go sosem pomidorowym, układamy dodatki u posypujemy serem. Przykrywamy nakrywką i trzymamy na średnim ogniu przez ok 5 minut aż ser się rozpuści a spód przypiecze.

Wartość odżywcza samego ciasta:
http://ekcal.com/embed/MzRFRjIxOTE3QTQxNzc5NjlCNg
Wartość odżywcza ciasta z moimi dodatkami:
http://ekcal.com/embed/NEJBMTE5MTVCMTc3OTcyRkI2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s