Współpraca

Wspópraca ze Skworcu


Jakiś czas temu udało mi się nawiązać współpracę z firmą Skworcu. Jest to sklep internetowy, który oferuję całą masę przeróżnych produktów. Znajdziecie tam takie kategorie jak: herbaty, kawy, bakalie, przyprawy, yerby mate, akcesoria i pozostałe. Misją firmy jest dostarczanie Klientom tylko i wyłącznie świeżych, aromatycznych produktów oraz trwałych akcesoriów (np. pojemników na kawę). Każdy produkt, który znajduję się w Ich ofercie przechodzi bardzo dokładną kontrolę jakości, dlatego nie znajdziecie w ofercie sklepu żadnego przetworzonego produktu.

Po dość długich rozmyślaniach do mojej paczki wybrałam:

Kawę tiramisu (rozpuszczalna)
Za kawą w postaci naparu nigdy nie przepadałam, tym bardziej za rozpuszczalną, jedyne co mi się w niej podobało to ten wspaniały aromat unoszący się po całym mieszkaniu podczas jej zaparzania. Niemniej kiedy zobaczyłam całą gamę przeróżnych kaw oferowanych przez sklep Skworcu od razu wiedziałam, że jedna z nich musi się znaleźć u mnie w paczce. Czy ją będę pić codziennie??? tego nie wiem – na pewno spróbuje… Pewne jest jednak to, że znajdzie u mnie miejsce w moich plackach, naleśnikach i wypiekach.

Pestki dyni

Od niepamiętnych czasów świeże, nieprzesuszone pestki stosowane są przeciwko pasożytom przewodu pokarmowego tj. robaczycy i tasiemcom. (Niszcząca robaki jest prawdopodobnie zawarta w pestkach kukurbitacyna). Nasiona te składają się w 30-40% z oleju, który zawiera bardzo dużo fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które hamują odkładanie się w tkankach złogów cholesterolu, a co za tym idzie zapobiegają miażdżycy. Ponadto znajdują się w nich łatwo strawne białka, witamina E i mikroelementy; selen, magnez, cynk, miedź i mangan. Stosuje się je od bardzo dawna w leczeniu stanów zapalnych nerek i pęcherza moczowego. Ze względu na znaczącą zawartość cynku, nasiona dyni stosuje się w leczeniu chorób skory takich jak trądzik, opryszczka, a także przy wrzodach żołądka i niegojących się ranach.

Słonecznik
Ziarno słonecznika jest źródłem witamin, zarówno rozpuszczalnych w wodzie (z grupy B), jak i rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy E (tokoferol). Zawiera makro i mikroelementy, błonnik oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, konieczne do prawidłowego rozwoju młodych organizmów oraz utrzymania dobrego stanu zdrowia przez całe życie. Są one niezbędnymi składnikami tkanek i dlatego muszą być dostarczane od wczesnego okresu życia

Migdały blanszowane
Migdały są bogatym źródłem witaminy E, która jest przeciwutleniaczem zapobiegającym powstawaniu wolnych rodników. Chronią nas przed miażdżycą, zawałem serca, nowotworami, udarem mózgu, obniżeniem odporności i przedwczesnym starzeniem się. Ich atutem jest także zawartość pokaźnej ilości białka dlatego zalecane są w diecie wegetariańskiej. Zawierają znaczną ilość witamin B1 i PP oraz potas (składniki usprawniające funkcje mózgu, poprawiające pamięć)  bardzo duże ilości magnezu potrzebnego do syntezy białek i przy skurczach mięśniowych a także wapnia, który naturalnie wspiera kości.

Migdały blanszowane to doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu oczyszczać je za skórki. Skórka ta może bowiem delikatnie podrażniać wyściółkę jelit. Już mam nawet pomysł do czego je wykorzystam 😀

Nerkowce
Nazwa nerkowce pochodzi od charakterystycznego kształtu – faktycznie przypominają nerkę. Są optymalnym źródłem magnezu – zawierają go aż 270mg/100g. Magnez wspiera zdrowie naszych mięśni (powinny o nim pamiętać osoby uprawiające sport), a także łagodzi skutki stresu. Znajdziemy w nich również witaminę B6, jednak w mniejszej ilości niż w orzechach włoskich. Orzechy nerkowca zawierają znaczne ilości żelaza, niestety trudniej wchłanianego, niż pozyskany z mięsa zwierzęcego. Mimo to, jest to jedyny produkt roślinny z tak dużą ilością żelaza dlatego doskonale nadaje się do uzupełniania diety w tym zakresie. Równie ważna jest tu obecność cynku, który poza tym, że ma duże znaczenie w rozwoju męskich narządów płciowych, to spełnia niebagatelną rolę w czynnościach krwiotwórczych oraz zapobiega niedotlenieniu organizmu

Orzechy laskowe łuskane
Orzechy laskowe należą do najbardziej cenionych orzechów świata. Bogate są w witaminę E, wapń i żelazo. Są też świetnym źródłem aminokwasów jednocześnie będąc ubogie w tłuszcze. Regularnie jedzone wzmacniają wątrobę i śledzionę, poprawiają jakość krwi, co jest szczególnie ważne w przypadku osób z anemią. Poleca się je również w sytuacjach intensywnego wysiłku umysłowego lub stres.

Podgrzybki suszone
Podgrzybki to rodzaj grzybów z rodziny borowikowatych. Występują zarówno w lasach liściastych jak i iglastych. W Polsce najczęściej spotykane podgrzybki to: złotawy, brunatny i zajączek.  Podgrzybki nadają się przede wszystkim do marynowania jak i suszenia, do zup, sosów i dań mięsnych. Wielu porównuje ich smak do smaku borowików i jest w tym sporo prawdy.

* informacje o produktach pochodzą ze strony producenta

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s