Ciasta i Wypieki

Miniaturowy torcik marchewkowy

 Ciasta marchewkowego po raz pierwszy spróbowałam w IV klasie szkoły podstawowej, kiedy to co piątek szkoła organizowała tak zwane „Wieczorki Państwowe”. Co tydzień każda klasa przygotowywała informacje, skecz oraz potrawę (narzuconą z góry) związaną z danym państwem. Akurat ten piątek wylosowała moja klasa a państwem przewodnim były Włochy. Do upieczenia było ciasto marchewkowe a gdy wychowawczyni spytała kto by je upiekł bez wahania podniosłam rękę. Wzięłam kartkę z przepisem (ciągle go mam ^_^) a w domu przygotowałam ciasto.
W całej kuchni wspaniale pachniało cynamonem i pomimo iż w przepisie nie było żadnych dodatków w postaci serka, czy lukru placek od razu zdobył moje serce (pamiętam, że jego smak skojarzył mi się z murzynkiem). Od tamtego czasu, czyli aż przez 10 lat ani razu nie zagościło u mnie w domu. Pewnie zapytacie dlaczego skoro tak je polubiłam. Otóż w moim domu nie specjalnie zdobyło uznanie pozostałych członków rodziny. Pieczenie całej blachy tylko i wyłącznie dla siebie nie miało sensu,dlatego kiedy po raz pierwszy zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że muszę go wykorzystać. Pozmieniałam to i owo, dodałam troszkę więcej serka i w ten oto sposób powstał jednoosobowy torcik marchewkowy. Ciasto jest miękkie, wilgotne, puszyste i delikatnie słodkie. Idealnie pasuje do popołudniowej kawy, na podwieczorek, czy też śniadanie. Smakuje fantastycznie, a dzięki dodatkowi serka, którym zostało przełożone wygląda pięknie – niczym mały torcik. Robi się je łatwo i szybko, nie wymaga brudzenia miksera a smak jest jedyny w swoim rodzaju. To ciasto marchewkowe idealne, które już samym swoim wyglądem przekonało do siebie moją mamę ^_^

Właściwie nie wiem dlaczego Włochy i ciasto marchewkowe, gdyż z Włochami to ono niewiele ma wspólnego. Podobno jego początki sięgają nawet średniowiecza. Jakoż iż wówczas cukier był towarem bardzo drogim i trudno dostępnym a zawartość cukru w marchewce jest znacznie wyższa niż w jakimkolwiek innym warzywie (poza burakiem cukrowym), stosowano ją, aby wzbogacić smak deserów. Ciasto marchewkowę ponownie zostało odkryte w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej jako konsekwencja racjonowania żywności. W latach sześćdziesiątych moda na ciasto marchewkowe ogarnęła Stany Zjednoczone. Było bardzo łatwe i tanie w przygotowaniu dlatego też szybko zyskało sympatię Amerykanów i stało się jednym z popularniejszych deserów dostępnych w większości kafejek i restauracji. W 2005 roku ciasto marchewkowe z kremową glazurą znalazło się na piątym miejscu w rankingu – przygotowanym przez amerykańską organizację Food Network – najpopularniejszych dań lat siedemdziesiątych.
Inspiracja(przepis z moimi zmianami)
Składniki

1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka otrąb
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka kakao (można zastąpić cynamonem)
1 jajko
1/4-1/3 szklanki napoju orzechowego (lub gazowana woda+1, 2 łyżeczki cukru)
1 średnia marchewka

Krem
140-150g gęstego serka naturalnego
miód/cukier do smaku

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy kakao, sól, jajko, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz napój sojowy (lub wodę i cukier) i dokładnie mieszamy (masa powinna mieć konsystencję ciasta – coś jak gęsta śmietana)
Małą jednorazową foremkę o wymiarach 16cmx6cm (ta najmniejsza) smarujemy masłem, po czym wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 30 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z foremki i studzimy.
Serek mieszamy z cukrem lub miodem (do smaku) a kiedy ciasto przestygnie przekrajamy poziomo na 2 części. Spód smarujemy ok. 1/2 ilości serka, przykrywamy górą ciasta i smarujemy resztą twarożku. Wstawiamy do lodówki.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s