Placki/Naleśniki

Drożdżowe racuchy mojej mamy

Aromatyczne, puszyste i bardzo smaczne. Smakują wspaniale solo, ze słodkimi dodatkami jak cukier puder, konfitura czy owocami lub rodzynkami. Takie właśnie są racuchy drożdżowe. Nie wierze, że ich nie znacie. Na pewno ktoś w Waszej rodzinie (czy to dziadek, babcia lub mama) kiedyś przygotowywał je w domu. Nie wierzę też, że nie zakochaliście się w ich drożdżowym smaku, aromacie…. I nie wiem też skąd przekonanie, że im tłuste racuszki tym smaczniejsze… Według mnie rewelacyjnie smakują usmażone na małej ilości oleju, jednak ten olej musi być – inaczej placki są wysuszone i nieciekawe w smaku.
Wcześniej proponowałam Wam racuszki z twarogiem, dzisiaj stawiam na wersję klasyczną bez dodatków. Zapraszam Was na racuchy drożdżowe mojej mamy ^_^

Składniki na ok. 25 sztuk (na oko)
3 szklanki mąki (ok. 350g)
*trochę mniej niż 1,5 szklanki letniego mleka (ok. 300ml)
1 duże jajo
15 g świeżych drożdży
szczypta soli
małe opakowanie cukru waniliowego
1-2 łyżki cukru (opcjonalnie)

* Ilość mleka nie jest dokładna, gdyż tak jak zwykle dawałam jego na oko, dlatego radzę dodawać go stopniowo.

Do miski lub większego rondelka wsypujemy przesianą mąkę, sól, cukier, cukier waniliowy, rozkruszone drożdże i roztrzepane jajka. Cały czas mieszając wlewamy letnie mleko do momentu uzyskania gładkiego, ciasta o konsystencji gęstej śmietany (jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy jeszcze odrobinę mąki- powinno ciężko odchodzić od łyżki), po czym odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę – dwie do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość. Pamiętajcie, że im dłużej ciasto będzie wyrastać tym racuchy będą pulchniejsze).
Kiedy ciasto wyrośnie na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy lub oleju, łyżką zwilżoną w wodzie wykładamy porcje ciasta (robimy to za każdym razem, gdyż dzięki temu nie będzie ono przywierać do łyżki i łatwo z niej odejdzie) i smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor. Gotowe placuszki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i podajemy solo, posypane cukrem pudrem, z dżemem lub innymi ulubionymi dodatkami.
http://ekcal.com/embed/NEJBMTE5MTVCMTY3ODcyRkI2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s