Placki/Naleśniki

Serniczki z patelni bez jajek z masłem orzechowym

Serniczkowe szaleństwo trwa dalej. Były już serniczki z wiśniami, tymi z czekoladą uczciliśmy jej święto a dzisiaj postawiłam na masło orzechowe. Jednak ostatnie nieco różnią się od pozostałych, gdyż w ich przygotowaniu nie użyłam jajka. Pomimo tego są nadal smaczne i wyjątkowe. Nie chcę Was dłużej zamęczać moimi wywodami jakie były smaczne, lepiej od razu zabierzcie się do ich przygotowania i sami się o tym przekonajcie 🙂

Inspiracja
Składniki
200g twarogu (najlepiej półtłustego lub tłustego)
* 1 łyżka otrąb żytnich
* ok. 2-3 łyżek mąki (lub więcej)
schłodzone masło orzechowe (u mnie domowe)
szczypta soli
*jogurt lub śmietana (opcjonalnie)
odrobina cukru (opcjonalnie)
masło lub olej do smażenia

* zamiast otrąb można użyć łyżki mąki
* gdyby ciasto zbyt bardzo lepiło się do rąk dodajemy jeszcze odrobinę mąki
* jeśli ser okaże się za suchy i nie będzie chciał połączyć się z mąką dodajemy odrobinę jogurtu naturalnego lub śmietany

Twaróg przekładamy do miski, dodajemy mąkę, sól oraz otręby i dokładnie mieszamy. Ciasto nie powinno kleić się do rąk – w razie potrzeby dosypcie mąki.
 Ciasto dzielimy na małe kawałki, dodajemy  do środka każdej po ok. łyżeczce masła orzechowego i dokładnie zlepiamy (ważne jest by masło było twarde a serniczki dobrze zlepione inaczej podczas smażenia wypłynie nam na patelnię). Następnie każdy serniczek obsypujemy odrobiną mąki, delikatnie spłaszczamy i smażymy na odrobinie masła, na wolnym ogniu, pod przykryciem. Serniczki są delikatne, dlatego nie wolno ich dotykać na patelni do chwili aż z jednej strony staną się złoto-brązowe.
http://ekcal.com/embed/MTJGNTMxOTE0QTExNDUwNEMzNg

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s