Dawno nie było u mnie przepisu na owsiankę a przecież są one nie tylko smaczna ale i przede wszystkim zdrowe. Wariacji na ich temat jest wiele, jednak moją ulubioną zdecydowanie została ta pieczona. Niestety ze względu na mój piekarnik nie mam możliwości przygotowywania jej codziennie 😦 Ale kiedy już to zrobię delektuję się jej każdym kęsem.
Składniki (2 porcje)
1 szklanka płatków owsianych
2 łyżki otrąb owsianych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2/3 szklanki mleka
1 duży banan/2 mniejsze
garść jagód
1-2 łyżki syropu klonowego(można zastąpić miodem)
W blenderze umieszczamy mleko, 1/2 banana, połowę z porcji jagód, syrop klonowy lub miód i miksujemy całość na papkę. Następnie łączymy ją z płatkami owsianymi oraz otrębami, mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Wierzch dekorujemy plasterkami z pozostałości banana oraz jagodami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
http://ekcal.com/embed/MzRFRjIxOTE3QTQxMzk3NjlCNg
Owies ma wysoką wartość odżywczą, jest źródłem błonnika, białka, kwasu foliowego, potasu, fosforu, żelaza i magnezu.
Otręby owsiane stabilizowane (czyszczone, preparowane) Sante są produktem przeznaczonym do bezpośredniego spożycia. Można stosować je jako dodatek do wszelkiego rodzaju wypieków, placków, surówek, koktajli, jogurtów, twarożków czy panierek.
Pamiętajcie o loterii organizowanej przez firmę Sante. Do wygrania są wspaniałe nagrody. Zajrzyjcie również do sklepu internetowego Sante a także odwiedźcie ich na facebooku.