Kasza i ryż

Zdrowa sałatka z dzikim ryżem

Pewnie już zauważyliście, że bardzo lubię wszelkiego rodzaju sałatki ryżowe. Dlatego też dość często pojawiają się u mnie na blogu. Za jedną z nich zostałam nawet nagrodzona książką „Dieta bezmleczna” w konkursie na portalu mojealergie. Jest to dla mnie bardzo miłe wyróżnienie i cieszę się, że moje propozycje komuś smakują. A jeśli chodzi o książkę to zawiera wiele przepisów na sałatki, kanapki, zupy, dania z ryb, mięsa i słodkie wypieki. Pomimo iż są to głównie dania mięsne jestem z niej zadowolona, gdyż będę mogła trochę pokombinować i przerobić je na wersję wege.

Tak więc jak pewnie się domyślacie dzisiaj ponownie pojawi się sałatka: lekka, smaczna i prosta w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na śniadanie, obiad, kolację czy lunch do pracy. Bardzo często możecie spotkać ją w restauracjach, jednak tym razem została  wykonana przez domowego szefa kuchni

Składniki (6 porcji)
1 szklanka ryżu dzikiego
1 szklanka brązowego ryżu
1 łyżka białego octu winnego
1 szklanka orzechów włoskich
1 szklanka drobno posiekanej rzodkiewki
1 szklanka rodzynek
1 szklanka posiekanej czerwonej cebuli

Sos   
1 łyżeczka curry
1 łyżka soku z cytryny
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru

Ryże gotujemy według przepisu na opakowaniu po czym studzimy. Cebulę szklimy na patelni na złoty kolor a rodzynki sparzamy gorącą wodą. W osobnym naczynku łączymy ze sobą składniki na sos. Do wcześniej ugotowanego ryżu dodajemy, cebulę, rodzynki, rzodkiewki i orzechy po czym polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Sałatkę schłodzić w lodówce przez co najmniej 45 minut po czym podawać i zajadać się nią ze smakiem 

http://ekcal.com/embed/MDNBNTE5MThCMTIxNDMxQUI2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s