Kasza i ryż

Sałatka z brązowym ryżem i awokado

Sałatka, którą zrobiłam z okazji weekendowego grilla organizowanego przez mojego brata. Nie wypadało iść do niego z pustymi rękoma, więc korzystając z tego, że dzięki uprzejmości firmy Sonko otrzymałam brązowy ryż do przetestowania postanowiłam zrobić sałatkę. Powrzucałam to co miałam akurat w lodówce i w rezultacie wyszło bardzo smaczne danie. Ja jadłam ją solo, jednak mój brat, rodzina i znajomi zgodnie stwierdzili, że idealnie skomponowała się z grillowanym łososiem.

Składniki (ok. 5 porcji)
2 szklanki zimnego ugotowanego brązowego ryżu (u mnie ryż brązowy Sonko)
1 awokado
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich/migdałów/orzechów pekan/ziemnych
2 posiekane małe, młode cebule
szklanka bulionu warzywnego
cytryna bez skórki
2 łyżeczki świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
2 łyżeczki świeżego rozmaryny lub łyżeczka suszonego
pieprz czarny i ziołowy do smaku
2 łyżeczki białego octu winnego
1 łyżeczka oleju roślinnego

Na dużej patelni podsmażamy cebulę na złoty kolor. Następnie wlewamy bulion, ocet winny wsypujemy orzechy, mieszamy i gotujemy aż ryż wchłonie cały płyn. Pod koniec gotowania dosypujemy tymianek, rozmaryn, doprawiamy do smaku i dusimy jeszcze przez kilka minut aż potrawa zacznie pachnieć przyprawami po czym zdejmujemy z ognia i mieszamy z kostkami awokado. Podawać samo lub jako dodatek do grillowanego mięsa np. łososia.

http://ekcal.com/embed/NTJCQzYxOTE2MUQ4NzU4N0Q2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s