Kasza i ryż

Sałatka z ryżem i papryką

Sałatka to niezwykle popularne danie, które przygotowuje się w prawie wszystkich krajach świata. Oczywiście, w różnych kulturach stosują różne składniki, ale idea tego dania nie ulega zmianie. Sałatka jest prostym daniem, podawanym głównie na zimno (choć zdarzają się też i sałatki na ciepło) z pokrojonych składników polanych specjalnym sosem. Zazwyczaj podajemy je jako dodatek do dania głównego ale ostatnio dość często pojawiają się na stole jako samodzielne danie, które nie wymaga żadnych uzupełnień, z wyjątkiem chleba, tortilli lub krakersów.
 Składniki używane do sałatek, mogą być bardzo zróżnicowane – od świeżych zielonych warzyw i produktów mleczarskich do mięsa, ryb i jaj. Każdy kraj ma swoje własne tradycje sałatki – np. w Skandynawii, bardzo popularne są sałatki na bazie tuńczyka lub ziemniaka. W kuchni śródziemnomorskiej sałatki są bardzo lekkie na bazie oliwek, świeżych owoców, warzyw i serów miękkich. Z kolei w Ameryce Łacińskiej, popularne są sałatki mięsne i takie z dodatkiem gotowanej lub puszkowej fasoli i kukurydzy.
 Dressingiem do sałatki mogą być: oliwa z oliwek, ocet winny, majonez, jogurt naturalny.
 Przygotowanie takiej sałatki nie wymaga dużo czasu, czy wymyślnych produktów. Czasem wystarczy wykorzystać to co mamy w lodówce.

Składniki (4 małe porcje lub 2 większe)
woreczek ryżu (u mnie Ryż Parboiled Sonko)
1 duża papryka
1 ogórek
1 pomidor
1/2 kapusty pekińskiej (ok 100g)
1 młoda cebulka
natka pietruszki
sól
pieprz
pieprz ziołowy
mały jogurt naturalny/śmietana (w wersji wegetariańskiej jogurt lub sos sojowy)

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Kapustę i cebulkę siekamy, ogórka i pomidora kroimy w kostkę a z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w paski. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu po czym studzimy i mieszamy z przygotowanymi wcześniej warzywami. Doprawiamy do smaku przyprawami, posypujemy natką pietruszki, polewamy jogurtem naturalnym i delikatnie mieszamy.
 Sałatkę można podawać jako dodatek do obiadu, dań z mięsem lub jako samodzielne danie.

http://ekcal.com/embed/NEJBMTE5MTVCODYxNzJGQjY

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s