Do chleba

Fasolka w sosie pomidorowym

Pamiętam, że po raz pierwszy fasolki po bretońsku spróbowałam kiedy w III gimnazjum leżałam w szpitalu i tak mi posmakowała, że po powrocie prosiłam by mama gotowała ją w domu. W związku z tym, że jako jedyna z rodziny nie jadłam i nie jem mięsa zawsze wyławiałam kawałki czy to szynki czy kiełbasy i z powrotem wrzucałam je do garnka. Z czasem sama zaczęłam przyrządzać to danie w wersji wegetariańskiej i tym samym przekonałam chociaż mamę, że w tej postaci danie to też może być smaczne. Jest jedno, ale: mianowicie nie można już na to mówić fasolka po bretońsku bo nią już nie jest, tylko fasolka w sosie pomidorowym. Podobno jest to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni brytyjskiej, którą pokochali również Polacy. Danie swój niepowtarzalny smak zawdzięcza odpowiednio dobranym przyprawom i składnikom. Sprawdza się idealnie jako dodatek do potraw ale i też doskonale smakuje także sama, podana jedynie z kromką wieloziarnistego pieczywa.

Składniki (ok. 6 porcji)
500g fasoli drobnej Halina
3 marchewki
2 cebule
500g przecieru pomidorowego (mogę też być pomidory z puszki)
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól
pieprz czarny
ziele angielski
pieprz ziarnisty
maggi
bazylia
oregano

Fasolę dzień wcześniej moczymy całą noc w wodzie. Następnego dnia dolewamy wody i gotujemy do miękkości. Marchew i cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do fasolki wraz z przyprawami i gotujemy aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy pomidory, zmiażdżony ząbek czosnku, bazylię oraz oregano i podgotowujemy aż fasolka i warzywa będą całkowicie miękkie.
http://ekcal.com/embed/MDNBNTE5MThCODQwMzFBQjY



Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s